Vizita za živali > Novice
18 ogledov

Zakaj sloni obolevajo redkeje za rakom

slon Reuters
Nova raziskava morda končno odgovarja na skrivnost, ki teži znanstvenike že desetletja.

Zakaj sloni tako redko zbolijo za rakom je skrivnost, ki preganja znanstvenike že desetletja piše ScienceDaily.

Nova raziskava strokovnjakov s Hunstman Cancer Institute (HCI) z Univerze Utah in Arizona State University ter strokovnjakov z Ringling Bros. Center for Elephant Conservation pa morda končno razkriva skrivnost. Domnevajo, da je za večjo odpornost proti raku krivo večje število genov p53.

Sloni jih imajo 38 

Sloni imajo kar 38 alel gena, ki kodira p53, ljudje pa imamo le dva. Gen p53 je zelo pomemben pri nastanku rakastih obolenj, ta gen pa je sodeč pri predhodnih raziskavah okvarjen pri več kot polovici bolnikov z rakastimi obolenji. Delovanje tega gena je pomembno pri samopreverjanju celic, ali je njihova DNK neokvarjena in se bodo zaradi tega lahko delile ali pa bodo umrle.

Če torej mehanizem s p53 odkrije napako v DNK, sproži v celici nekakšen samomor in tako prepreči hude posledice za naše telo. Če pa je p53 okvarjen, celica spregleda napako v DNK, to pa lahko privede do raka.

Bolj zanesljiv mehanizem 

Tako imajo sloni boljši oziroma bolj zanesljiv mehanizem za ubijanje poškodovanih celic, ki predstavljajo nevarnost za nastanek raka. Ko so strokovnjaki izolirali celice slonov so ugotovili, da je pri njih ta obrambna aktivnost dvakrat večja od tiste pri celicah zdravega človeka.

Ta aktivnost je pri slonih kar petkrat večja kot pri ljudeh z Li-Fraumenim sindromom, ki imajo samo eno delovno kopijo p53 in za več kot 90 odstotkov večje doživljenjsko tveganje za nastanek raka.

Na strani našega onkološkega inštituta pravijo, da je sicer Li-Fraumeni sindrom redek in se deduje avtosomno dominantno. “Bolniki s tem sindromom pogosto zbolijo za različnimi vrstami raka – najpogosteje za rakom dojk in različnimi vrstami sarkomov (sarkomi mehkih tkiv in osteosarkomi). Druge vrste raka, ki se pojavljajo v sklopu tega sindroma so levkemije, možganski tumorji, rak želodca, debelega črevesa in danke, melanom, Wilmsovi tumorji ter limfomi,” naštevajo.

Dodajajo, da osebe z Li-Fraumeni sindromom običajno zbolijo za rakom zgodaj - pred 45. letom starosti in imajo večkrat multiple primarne tumorje. Li-Fraumeni sindrom je tako posledica dednih mutacij v genu Tp53.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.