Šport
56 ogledov

Novi zakon dobil številna dopolnila

državni zbor Anže Petkovšek
Krovni zakon o športu, ki prinaša nove sistemske rešitve na področju športa, je pripravljen za drugo obravnavo, ki jo bo državni zbor po načrtih opravil na rednem majskem zasedanju.

Matični odbor je zakonsko besedilo po živahni razpravi dopolnil s številnimi dopolnili. Majska seja državnega zbora se bo začela 22. maja s poslanskimi vprašanji. Novi zakon o športu, ki bo nasledil sedaj veljavno zakonsko ureditev tega področja, ki je v veljavi od leta 1998, postavlja temeljne okvire za vse segmente športa.

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je predlog novega zakona o športu v sredo popravil z vrsto dopolnil, predvsem koalicije, ki sledijo pripombam zakonodajno-pravne službe. Največ razprave je bilo povezano z zaposlitvijo športnikov in strokovnih delavcev v športu, pa tudi z odškodninami in nadomestili ob prestopih športnikov. Na obeh področjih je pripombe imela tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba (ZPS).

Alkoholu odločen ne

Športu, vsaj posredno, je namenjena tudi novost v predlogu novele zakona o omejevanju porabe alkohola. Parlamentarni odbor za zdravstvo je na sredini seji kljub nasprotovanju vlade, stroke in nevladnikov podprl predlog, v skladu s katerim bi ponovno dovolili prodajo alkoholnih pijač z vsebnostjo manj kot 15 volumenskih odstotkov alkohola na športnih prireditvah. Besedilo novele je v parlamentarni postopek po skrajšanem postopku vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem (SMC).

Prodajo alkohola na športnih prireditvah kot eno od možnosti za financiranje športa podpira tudi Olimpijski komite Slovenije, a z zadržkom. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, kot je dejal v nedavnem intervjuju za STA, vztraja, da osebno ne podpira prodaje na samem prireditvenem prostoru, ampak le zmerno prodajo ob tekmovališčih.

"Šport bi lahko dobil dodatna sredstva, če bi omogočili, da se denar s spremembo zakona res vrne v klube. A za to je treba urediti tudi način delovanja teh gostinskih objektov, kjer bi bili klubi lastniki ali pa vsaj najemniki."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.