Svet
119 ogledov

Zakoni, ki vas na dopustu lahko spravijo v težave

Prepoved prdenja na Floridi Youtube
Zakone je treba upoštevati, čeprav so nekateri še posebej nenavadni, tudi neumni.

Turisti pogosto plačujejo kazni na potovanjih, ker pač niso seznanjeni z lokalnimi zakoni oziroma navadami. Začnimo z najbolj bizarnimi. 

Nikar ne prdnite v četrtek

Prvi med najbolj neumnimi prihaja prihaja s Floride, kjer je na tamkajšnji vzhodni obali nezakonito prdniti na javnem mestu, vendar pozor; samo ob četrtkih po 18 uri. Pazljivo torej, kaj boste pojedli na ta dan.

Veselje in sproščenost | Avtor: Profimedias Profimedias

Prepovedano umazano govorjenje med seksom

Tisti, ki se odpravljate v zvezno državo Oregon v ZDA, pa boste morali brzdati med seksom, oziroma pazite na izrečene besede med tem, saj je umazano govorjenje "dirty talk" pri njih med seksom prepovedano. Kdo in kako ga nadzira, je drugo vprašanje.

Po sončnem zahodu nikar ne prepevajte

V Honolulu na Havajih glasno petje po sončnem zahodu ni dovoljeno.

Nikar zgoraj brez

Danke se bodo lahko sončile zgoraj brez. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če se opravljate na Fidži, v ta prečudovit tropski kraj, kjer se boste lahko do onemoglosti naužili morja in sonca, pazite, da vas ne ujamejo brez kopalk. Javno goloto pa tudi kopanje zgoraj brez so v tej otoški državi strogo prepovedali.

V Barceloni je prepovedano hoditi brez majice ali v kopalkah kjerkoli izven javnih plaž.

Jamajka: Zaradi marihuane takoj v zapor

Jamajka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mnogi turisti so še kako presenečeni ob odkritju, da je uživanje marihuane na Jamajki strogo prepovedano. Zakon, ki so ga sprejeli že leta  1913 navaja, da je gojenje , uporaba ali posedovanje marihuane nezakonito. Tiste, ki jih ujamejo  že z majhno količino, lahko čaka dolgotrajna zaporno kazen. 

(Foto: EPA) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi v liberalni državi, kot je  Nizozemska vas lahko doleti kazen zaradi drog in sicer, če vas policija ulovi pod vplivom drog izven redkih posebej za to namenjenih lokacij.

Žvečilni gumi strogo prepovedan

Tako v Singapurju kot v Severni Ameriki so najbolj strogi s kadilci. Kajenje v javnosti, v restavracijah, na ulici, v parku vas bo v tej azijski državi drago stalo.

Prepoved žvečilni gumi Singapur | Avtor: Youtube Youtube
V Singapurju je prepovedano in kaznivo prinašati tudi žvečilni gumi. Prepoved uvoza in prodaje žvečilnega gumija v tej čisti državi, kjer je kaznivo vreči odpadek drugam kot v koš za smeti, so sprejeli leta 1992, enostavno zato, ker so ga nekateri poleg miz in stolov, lepili tudi na senzorje vrat metroja in dvigal v nebotičnikih in s tem povzročili nemalo težav.

Pazljivo z zdravili za sinuse

Če se odpravljate na Japonsko in vas mučijo sinusi, pazite, katera zdravila oziroma inhalator boste vzeli s seboj. Sestavina psevdoefedrin, ki jo vsebujejo nekatera zdravila, so namreč v tej državi z zakonom proti drogam, strogo prepovedali.  Enako velja za sestavino kodein, ki jo vsebujejo nekatere protibolečinske tablete.    

Obiskovalci morajo biti previdni tudi v Nigeriji, kamor je prepovedano uvažati mineralno vodo, tisti, ki potujejo na Tajsko, pa smejo s sabo vzeti največ dvesto cigaret.

Na Maldive brez Biblije

Maldivi | Avtor: Profimedias Profimedias
Na Maldivih je prepovedano javno spoštovanje katere koli druge vere razen islama. Branje oziroma posedovanje Biblije je v tej državi kaznujejo, zato je ne jemljite s seboj.

Zaradi poljuba v zapor  

Javno izkazovanje naklonjenosti - poljubljanju, držanju za roke za roke se med potovanjem v Združenih arabskih emiratih raje izognite. Mnoge turiste so namreč v tej državi že vrgli v zapor zaradi nedolžnega poljuba v javnosti, zato to raje počnite za zaprtimi vrati.

Prepovedano menjanje žarnice

Klasične žarnice bodo že prihodnje leto na območju EU začele ugašati, namesto nj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V državi Victoria, na jugu Kanade je menjavanje žarnice nezakonito, če nimate pisnega dokazila, da ste po poklicu električar.

Če se v Kanadi odpravite po nakupih, lahko pričakujete, da vas bodo na blagajni zavrnili, ker ste prišli s kovanci. Po tamkajšnjih zakonih lahko namreč blagajničar zavrne pretirano količino kovancev. 

Komentarjev 2
  • Evropski Slovenec 08:43 20.julij 2016.

    Mogoče bi lahko tudi vi vzeli zemljevid v roke. Je pa avtor članka malo narobe uporabil izraz Država. Saj gre za Britansko kolumbijo, kjer se nahaja morda mesto Victoria (nahaja se na JZ Kanade, oziroma na SZ Združenih Držav Amerike ...prikaži več ---> https://www.google.si/maps/place/Victoria,+Britanska+Kolumbija,+Kanada/@48.4267026,-123.3934356,13z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x548f738bddb06171:0x38e8f3741ebb48ed!8m2!3d48.4284207!4d-123.3656444

  • mb 08:00 20.julij 2016.

    zmagali ste... "V državi Victoria, na jugu Kanade je menjavanje žarnice nezakonito, če nimate pisnega dokazila, da ste po poklicu električar."Dajte 1x zemljevid v roke, pa najdite Kanado potem pa še Avstralijo pa poglejte kje je "država" Victoria....