Slovenija
52 ogledov

Zalar krivi Šturma, Šturm pa Krivica

Dragan Paravinja. MUP RS
Krivec na očitke, da je zavrl izročitev Paravinji Srbiji: izročitve nista mogla zavrniti ne Zalar ne Šturm. Minister Zalar primer zaradi domnevnega Šturmovega zavlačevanja predal protikorupcijski komisiji.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je svojemu predhodniku Lovru Šturmu očital, da je postopek glede izročitve Dragana Paravinje, ki naj bi bil kriv za številna posilstva in tudi umor 17-letne Hrvatice Antonije Bilić, tekel predolgo zaradi Šturmovega zavlačevanja. Na Twitterju je minister nekaj pred 19. uro zapisal: Na primopredaji poslov 24. 11. 2008 je minister Šturm zamolčal zadevo Paravinja.

Vendar pa mu nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm ni ostal dolžan. Trdi, da je Zalar  tisti, ki je odgovoren za neizročitev. "Če bi hotel, bi to lahko storil v tednu dni po prevzemu mandata, vendar je to storil šele čez nekaj mesecev," je zapisal Šturm v sporočilu za javnost.

Poleg tega pa je prstom pokazal tudi na Matežva Krivica. "Postopek izročitve v prejšnjem mandatu ni bil dokončan zaradi intenzivnih vlog civilne družbe pod vodstvom nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica. Ta je opozarjal, naj se počaka do dokončne odločitve Ustavnega sodišča RS, zaradi takratne izpostavljenosti Srbije hudim očitkom o kršitvah človekovih pravic in spornosti njenih pravnih postopkov. Paravinja se je med prejšnjim mandatom in na začetku mandata dr. Zalarja tudi redno javljal na policiji."

Šturm zaključuje, da gre očitno za "preizkušen manever ministra Zalarja, ki ne prizna lastne odgovornosti. Nedopustno pa je, da minister Zalar izkorišča tragedijo za neokusno obračunavanje z menoj in za nabiranje poceni političnih točk."

Zalar: Šturm naj bi se ne želel opredeliti do tega primera

"V tem postopku se je pokazalo, da ni tekel tako, kot bi moral. Običajno ti postopki trajajo krajši čas, tukaj pa je bil nesorazmerno dolg. To se je zgodilo v mandatu prejšnjega ministra," je o primeru Paravinja na tiskovni konferenci dejal minister Aleš Zalar.

Naša zakonodaja predvideva, da postopek izročitve čaka, če je oseba, ki bi jo morali izročiti, vložila prošnjo za azil. Tudi po tem, ko je bila prošnja za azil zavrnjena, je prejšnji minister čakal z odločitvijo o izročitvi.

Šturm naj bi se ne želel opredeliti do tega primera, dokler o njem ne bi odločilo ustavno sodišče, kar pa je nenavadno, saj za to ni zakonske podlage, je dejal Zalar. Šturm odločbe za izročitev še dvakrat ni potrdil.

Šestnajstega oktobra 2008 je Šturm na zaprosilo za navodila v zvezi s primerom Paravinja dejal, da je "obljubil, da bo počakal, dokler postopek ne bo končan". O tem, komu naj bi Šturm to obljubil, Zalar ni želel ugibati. Iz podatkov iz spisa izhaja, da se Šturm do izteka svojega mandata o izročitvi obsojenca ni odločil.

Zalar je po nastopu mandata 22. januarja 2009 podpisal odločbo o izročitvi Paravinje. O tem je obvestil Interpol in pristojno sodišče, ker so vedeli, da Paravinja ni v priporu. Paravinja je kmalu po odločbi o izročitvi zapustil Slovenijo. Po podatkih MNZ se je to zgodilo 5. 2. 2009. O vpletenosti drugih organov in njihovem delu Zalar ni želel dajati komentarjev.

Komentarjev 6
  • janis 15:56 01.julij 2011.

    Z današnjim komentarje je g Krivic zapravil vso svojo kredibilnost pri meni, To da on meni da je Srbsko pravosodje izdalo zahtevo za posiljevalcem z "dvomljivo" obtožničo je skrajno sprevržena in pokvarjena interpretacija. Po tej logiki vsaka tuja država lahko ...prikaži večko izdaja izmišljene tiralice? Zagovrnajnje na tak način pa menim da je enako soudeležbi pri posilstvu in tudi umoru, če bo dokazanu na sodišču. Kakorkoli če je bilo posilstvo b Srbiji "sumljiv" ali lažno se to izkaže na obravnavi vna sodišču v Srbiji, ki je tdi zahtevalo izročitev, in ne v Sloveniji? SAmo še Bavconov zagovor najmanšega dvoma bi dodali in potem je jasno da se v Slovenij vsak kriminalec ali pa mafijec počuti skrajo varnega. Če pa bi sčajno ga orali izročiti, potem pa mu itak omogočimo za "pobegn par di pred tem. Kloaka smradu

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:18 29.junij 2011.

    Šturm je bil velik zagovornik cerkvene pedofilije, zato razumem, zakaj je tako agresivno ščitil posiljevalca. Gliha vkup štriha!

  • d 15:28 29.junij 2011.

    Zalar, raje prvo zrihtaj pred svojim pragom ... potem pa dalje ... tele