Slovenija
21 ogledov

Zalarju niso kršili ničesar

Boštjan Škrlec Benjamin Kovač
Komisija za preprečevanje korupcije lahko nadaljuje s preiskavo domnevno nezakonitega zaposlovanja direktorja na tožilstvu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo naposled v naslednjih mesecih vendarle lahko zaključila postopek, ki ga vodijo proti nekdanjemu ministru za pravosodje Alešu Zalarju in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju.

Na KPK namreč že skoraj tri leta preverjajo okoliščine in podrobnosti domnevno spornega zaposlovanja Zalarjevega nekdanjega sodelavca, državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Boštjana Škrleca za generalnega direktorja na vrhovnem tožilstvu (VDT).

"Komisija za preprečevanje korupcije je danes prejela sodno odločbo Vrhovnega sodišča, s katero je bila zavrnjena pritožba Aleša Zalarja glede varstva ustavnih pravic v postopku, ki ga komisija vodi v zvezi  z imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja VDT. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da komisija ni kršila tožnikovih ustavnih pravic iz 22., 23. in 25. člena ustave. Ker postopek v zvezi z imenovanjem Boštjana Škrleca za generalnega direktorja VDT pred KPK še ni zaključen, zato ne more posredovati dodatnih informacij. Bo pa senat komisije zadevo obravnaval na eni od prihodnjih sej," pojasnjujejo na KPK.

Čakali so na vrhovno sodišče, zdaj je odločilo

Fišerja in Zalarja KPK preiskuje zaradi domnevno spornega zaposlovanja Škrleca za generalnega direktorja na VDT kar je že pred časom s pravnomočno sodbo ocenilo tudi upravno sodišče. KPK pa preverja vlogo oziroma morebitno nezakonito posredovanje Fišerja in Zalarja pri tej zaposlitvi, saj je prejela prijavo proti obema.

"Postopek vodi komisija na osnovi prijave iz junija 2012. Dodatnih informacij o postopkih in vmesnih ugotovitvah vam, glede na to, da je omenjeni postopek na KPK še v teku, ne moremo posredovati," so že pred časom pojasnili na KPK.

KPK naj bi neuradno naletela na precej podobne kršitve, kot jih je v postopku imenovanja Škrleca že pred časom ugotovila tako tedanja vlada Janeza Janše, ko je Škrleca razrešila, kot tudi upravno sodišče, ki je razrešitev potrdilo. S prvimi ugotovitvami pa se očitno nikakor ne more sprijazniti Zalar. "Aleš Zalar je v zvezi s to zadevo uporabil pravna sredstva zoper postopek komisije. Zadeva je bila že večkrat v presoji upravnega in vrhovnega sodišča, pri čemer pa odločitev še vedno ni pravnomočna. Upravno sodišče je s svojo zadnjo odločitvijo v septembru 2013 ponovno zavrnilo tožbo Aleša Zalarja in pritrdilo argumentom komisije, vendar je zadeva zaradi pritožbe ponovno na vrhovnem sodišču. Poleg tega je sodišče komisiji januarja letos izdalo začasno odredbo, tako da komisija s postopkom ne more zaključiti," so konec leta 2013 poudarili na KPK.

Dokler vrhovno sodišče ni odločilo, ali je KPK v dosedanjem postopku Zalarju dejansko kršila pravice oziroma postopek preverjanja Škrlečevega imenovanja začela brez ustrezne zakonske podlage, KPK domnevnih kršitev, domnevnega hudega navkrižja interesov pri imenovanju ali celo domnevne koruptivnosti pri imenovanju ne more niti potrditi niti ovreči.

 

Komentarjev 2
  • depresija 17:27 12.marec 2015.

    *primorani spoštovati

  • depresija 16:33 12.marec 2015.

    Dej zdej še ti jokat. Če veš, da nisi storil nič nezakonitega, zakaj ti potem ritka ploska? A res prav noben v tej državi ne spoštuje več odločitev sodišča?! Pravzaprav - eni si lahko privoščijo ne spoštovati razsodb sodišč, spet ...prikaži več drugi, raja, smo jih pa PRIMORANI..