Vizita za živali > Novice
87 ogledov

Zaljubljene ptice imajo več potomcev

Zaljubljene papige Profimedias
Raziskovalci in gojitelji ptic najpogosteje sami izbirajo pare. To ima lahko negativne posledice.

Raziskava objavljena v PloS Biology je pokazala, da imajo “zaljubljeni” ptičji pari za 37 odstotkov več potomcev kot ostali pari.

Ugotovitve so lahko koristne za raziskovalce, ki se trudijo, da bi v ujetništvu rešili razne ogrožene vrste ptic in za druge gojitelje ptic.

Izbirajo tudi na podlagi vedenja 

Dejstvo je, da v ujetništvu raziskovalci in gojitelji najpogosteje sami izberejo pare, ki imajo nato potomce. To ima lahko daljnosežne negativne posledice za ohranjanje ptic gojenih v ujetništvu, ugotavljajo avtorji raziskave. 

Hkrati so ugotovili, da so mladiči iz “dogovorjenih porok” prav tako močni, kot mladiči tistih staršev, ki so si svobodno izbrali partnerja. Umrljivost mladičev je torej enaka pri obeh vrstah parov.

So pa mladiči “zaljubljenih” staršev ponavadi veliko boljši starši in so pogosteje uspešno vzgojili svoje mladiče. To kaže na to, da si ptice partnerjev ne izbirajo le na podlagi genske zasnove, pač pa tudi na podlagi vedenjskih združljivosti.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.