Slovenija
96 ogledov

Žalna knjiga za umorjenim direktorjem Jamnikom

Janko Jamnik Kemijski inštitut
Iz Kemijskega inštituta sporočajo, da bodo odprli žalno knjigo v spomin na pokojnega direktorja Janka Jamnika, pripravili bodo tudi žalno sejo.

Žalna knjiga v spomin na profesorja doktorja Janka Jamnika je že odprta v avli Kemijskega inštituta. Žalna seja bo to sredo ob 12. uri v Veliki predavalnici Kemijskega inštituta.

Na spletni strani Kemijskega inštituta je že od petka zapisano, da globoko užaloščeni in pretreseni sporočajo, da je zaradi posledic tragičnega dogodka umrl direktor Kemijskega inštituta, prof. dr. Janko Jamnik, svetovno priznan, cenjen in uveljavljen znanstvenik, strokovnjak ter izjemen človek. Družini prof. dr. Janka Jamnika izrekajo iskreno sožalje.

Priznani strokovnjak

Prof. dr. Janko Jamnik je svoje življenje posvetil znanosti. Leta 1994 je doktoriral na Fakulteti za fiziko Univerze v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v najbolj eminentnih znanstvenih okoljih v tujini: na inštitutu Maxa Plancka v Stuttgartu, na Univerzi Cornell ter v Los Alamos Laboratories v Združenih državah Amerike. Od aprila 2008 je bil direktor Kemijskega inštituta.

Bil je prejemnik Prešernove nagrade za diplomsko delo, prejemnik Zoisovega priznanja za posebne dosežke ter dveh Zlatih priznanj GZS za inovacijo. V svoji karieri je bil član pomembnih mednarodnih znanstvenih združenj, bil je član ekspertne delovne skupine za pripravo sprememb Zakona o raziskovalni dejavnosti, član Strateškega sveta za tehnološki razvoj pri GZS ter član znanstvenih svetov  in upravnih  odborov  nekaj centrov odličnosti.

Na Kemijskem intštitutu izpostavljajo, da je v času Jamnikovega vodenja inštituta v javnosti najbolj odmevala izjemna pridobitev slednjega - Preglov raziskovalni center, kjer je na 4000 kvadratnih metrih prostorov poleg sodobnih laboratorijev nameščena vrhunska raziskovalna oprema, med drugim tudi najnovejši transmisijski elektronski mikroskop s kemijsko analizo, ki je edinstven v tem delu Evrope.

"Izjemno sem ga cenil. Občudoval sem njegovo prodornost, ideje, sposobnost, da je znal povezovati specifičen svet znanosti in industrije. Imel je izjemno visoke cilje, najprej do sebe in tudi do drugih. Izjemno si je prizadeval, da utrdi pozicijo Kemijskega inštituta v svetovni znanstveni sferi. V vodenje inštituta je prinesel dinamiko. Bil je res izjemen sodelavec. Zelo ga bomo pogrešali," je ob izgubi izjavil akademik prof. dr. Janez Levec, predsednik Upravnega odbora Kemijskega inštituta in njegov tesni sodelavec in nadaljeval: »imel je izjemne načrte in žal nam je, da ga je tako tragičen dogodek ustavil sredi njegove poti.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.