Slovenija
18 ogledov

Zanima jih lobiranje Klemenčičeve družine

Goran Klemenčič išče možnosti za nadzor nad delom brata ministra Aleša Zalarja ( Žurnal24 main
SDS zanimajo povezave Klemenčiča in njegovih družinskih članov z gospodarskimi družbami, v katerih ima država delež.

"Poslanke in poslanci SDS so na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča naslovili dopis, v katerem ga javno pozivajo, da na osnovi iste metodologije kot je bila uporabljena v letnem poročilu KPK za leto 2010, v najkrajšem času pripravi analizo poslovanja družb (s.p., d.o.o., k.d., d.d, ...), ki so v lasti njegovih družinskih članov z gospodarskimi družbami, v katerih  ima država delež in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave,“ sporočajo iz SDS in dodajajo, naj Klemenčič pri analizi upošteva obdobje “nekaj let pred njegovim nastopom funkcije na KPK in čas, ko je na funkciji v KPK. Ob tem poslanke in poslanci SDS predlagajo, da se ista analiza napravi tudi za prejšnje funkcionarje KPK.”

Poslanke in poslanci SDS pričakujejo tudi oceno o tem, kakšen vpliv za korupcijska tveganja predstavlja sorodstvena povezanost članov KPK in lastnikov ali nosilcev poslovne dejavnosti zasebnih družb z javnim sektorjem in družbami v državni lasti.

"Prav tako nas zanima, na kakšen način v teh primerih izključite nasprotje interesov in ali ste seznanjeni z eventualnimi lobiranji vaših družinskih članov za konkretne poslovne odločitve v javnem sektorju ali v družbah v državni lasti in ali ste v primeru, da ste zaznali lobiranja ali nasprotje interesov v zgoraj navedenih primerih o tem poročali v Letnih poročilih in DZ, kot je to zapisano v 21. členu ZIntPK?" so še zapisali poslanke in poslanci SDS.

Poklicali smo Komisijo za preprečevanje korupcije, kjer z dopisom še niso seznanjeni. Njihov komentar pričakujemo jutri.

Komentarjev 10
  • stela 14:34 04.april 2013.

    Ok, in pol naj se naredi taka analiza kar lepo poprek za vse vidne osebe slovenije

  • gec 20:58 26.februar 2013.

    darko,JEDI GOVNA!!!

  • lorina 18:47 26.februar 2013.

    SDS očitno misli, da je država in ljudstvo njeno in lahko delajo kar hočejo. Zakaj pa ne zahtevajo, da se razišče premoženjsko stanje in njegove povezave za g. Janšo vse od leta 1988? S kakšno pravico in po katerem zakonu ...prikaži več lahko politična stranka zahteva podatke o g. Klemenčiču? Pri tem poročilu KPK pa lep slovenski pregovor "če mački stopiš na rep, zacvili" še kako drži. Upam, da bo pravna stroka tokrat enotno ugotovila, da v SDS nimajo te pravice.