Slovenija
59 ogledov

"Zanimanja več kot kapacitet."

Zobozdravnik Shutterstock
Od danes brezplačni preventivni pregledi ustnih votlin. Povpraševanje ponekod večje od kapacitet, drugje zelo majhno.

Več kot 250 zobozdravnikov po državi od danes nudi skupno več kot 2000 brezplačnih preventivnih pregledov ustne votline.

Na preglede se je bilo potrebno predhodno prijaviti, a je kljub velikem zanimanju ostalo na voljo še nekaj brezplačnih pregledov, pravijo na Zdravniški zbornici Slovenije. Poklicali smo v ordinacijo Hribar Hostnik Andreje, ki dela v Grosuplju. "Interes je ogromen, težko bomo sprejeli še koga," so povedali v ordinaciji, kjer bodo pregledali med 20 in 25 prijavljenih pacientov. "Zanimanje je večje kot so kapacitete," pa pravi zobozdravnica Alenka Krišelj iz Kranja.

V Kopru malo zanimanja

"Doslej je klicala le ena gospa," pa so povedali v ordinaciji Denis Ačko Jarkovič, ki deluje v Kopru. Le šest ljudi je poklicalo v drugo koprsko ordinacijo, G Dent. "Nismo pričakovali velikega zanimanja. Ljudje se na preventivne preglede ponavadi ne odzovejo. Mislim, da so klicali predvsem tisti, ki sicer nimajo svojega izbranega zobozdravnika," so povedali.

Seznam izvajalcev, kjer so na voljo brezplačni pregledi, je objavljen na spletnih straneh Zdravniške zbornice Slovenije. Na pregled se je treba vnaprej prijaviti pri izbranemu izvajalcu.

Rak ustne votline pogostejši pri moških nad 40 let

Cilj akcije je odkriti zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestiti prebivalstvo o tej hudi bolezni. V Sloveniji je namreč rak ustne votline po pogostosti na osmem mestu, predstavlja pa približno dva do tri odstotke vseh malignih tumorjev.

Leta 2010 so v Sloveniji na novo odkrili rak ustne votline in žrela pri 250 bolnikih, letno odkrijejo približno 450 vseh malignih sprememb glave in vratu. Po statistiki kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana 80 odstotkov rakov ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah.

Zdravljenje majhnih sprememb je bistveno bolj uspešno kot zdravljenje napredovalih. A večina bolnikov z rakom ustne votline pride k zobozdravniku prepozno, navajajo v odboru za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije.

Raka ustne votline lahko dobi kdorkoli, ljudje z zobmi in brez njih. A je ta vrsta raka pogostejša pri moških, starejših od 40 let. Vse več študij in raziskav kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah. Pojavnost tega raka narašča, navajajo na zdravniški zbornici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.