Zanimivo
2535 ogledov

Novi Mercedes razreda A: ker ti lahko zaupam misel …

1/22
mercedes
“Hej, Mercedes! Srečen sem.” V tistem trenutku, po nizu dinamične vozniške koreografije sem to izrekel povsem spontano, iskreno in se zasačil, da sem ravnokar nagovoril avto. Potem pa trenutek popolne osuplosti: “Če si ti srečen, sem srečen jaz!” Da, odzval se je na čustva in me sezul. So avtomobili in je Mercedes, novi Mercedes A. Drugačen, povezan, dinamičen, osupljivo lep in nadpovprečno pameten. Do sedaj še ni bilo avtomobila, ki bi mu na glas zaupal misel. Razumel jo je. Izjemno.

Svet je lep, svet je povezan, svet se začne na A

Se spomnite osnovnošolskega odmora, tam nekje v 80. letih prejšnjega stoletja v analognem svetu hišnih anten, ko je bil denimo na obrobju mesta stacionarni telefon vrh digitalizacije? Takrat je novi rod svoje prve elektronske korake naredil na legendarnih igricah iz pralnega praška. Vedeli in čutili pa smo, da se svet spreminja.

Izziv danes ni breme, je motiv. Vožnja ni zgolj vožnja, je doživetje in navdih. Svet je povezan in na dlani. Glede sodobne mobilnosti pa se svet ta hip začne na črko A. Abeceda tehnike je postavljena na točko nič, od A naprej se zgodba začenja povsem na novo.

Ko ona in on sprožita zavedanje razsežnosti sodobnega sveta: odpeljite se v svet ­– digitalni in asfaltni

“A ni hud?” me vpraša ena najbolj uspešnih in simpatičnih dam, kar jih poznam. Predstavljate si jo. Širina čudovitega uma, kronana z akademskim uspehom, dolgi kodri, izjemna postava in nora energija … Pri petindvajsetih ima službo, kjer blesti s svojim znanjem in idejami. Ne vidi težav, temveč gleda v rešitve. Ne zanima je povprečje, ker uživa življenje. Neguje vezi in jasno je, zakaj je med vsemi izbrala prav njega, novi razred A. Tisti hip, ko polna elana, po jutranjem teku vedno znova sede v njegov digitalni objem, se zapeljeta v svet, po asfaltni in podatkovni avtocesti hkrati.

Na sestanek vedno pride pripravljena, dva koraka pred ostalimi, suvereno nastopi pred upravo, osupne s količino podatkov. Nato z diskretno gesto zmagovalke potrdi svoje stališče, hudomušno ošvrkne osuple poglede, ki jih stiskajo kravate in dvom omejitev, za katere v povezanem svetu v resnici ni meja. Analogni možje za dolgo lakirano mizo dojamejo. Dama je v koraku s časom, daleč pred nami, nima težke črne limuzine, ampak skozi posel in življenje vozi v idealni liniji. Zunaj jo čaka on, novi Mercedes A, ki zna brati misli, ustvari razpoloženje, izbere glasbo, celo osvetlitev, komunicira z dotikom, glasom in počutjem. “Hej, Mercedes, odpelji me v svet!” Da, skupaj sta huda, divje uglajena.

Modno dovršen in športno navihan

Dejstvo je, da je z novim Mercedesom razreda A zvezda znova pokazala, zakaj je že več kot stoletje sinonim za prestiž in napredek.

Mercedes A je ta trenutek s svojo umetno inteligenco in voznimi lastnostmi ter aktivno varnostjo daleč najnaprednejši avtomobil, in to ne samo v svojem razredu. Postal je prostornejši, učinkovitejši, zmogljivejši in prestižnejši. Je oblikovni presežek, oplemeniten z izbranimi detajli, šik slogom, odpornim na čas. Ničesar ne prepušča naključjem, ničesar ne pušča nedorečenega, a hkrati razume čiste trenutke. Ponuja veliko, zares veliko: uči se in zapomni si, izvaja masažo, umirja s 64 odtenki nežne ambientalne osvetlitve in z voznikom komunicira tudi na daljavo, na zaslonu telefona. Ima svoj slog. Usnje, aluminij, letalski zračniki … Osupne.

Na 4,42 metra izjemno aerodinamičnih linij do sedaj v zgodovini avtomobilov še ni bilo skoncentrirane toliko napredne tehnologije, čustev in vozne dinamike. Novi A je v vseh pogledih avtomobil presežkov, narejen po meri sodobnega, uspešnega in povezanega človeka. To je avtomobil za voznike, ki vedo, kaj hočejo, ki uživajo v vožnji in življenje dojemajo kot priložnost.

Mercedes razreda A je nevsiljivo poseben, drugačen, raznolik in oblikovno izjemen. Utrip mesta, dinamično speljane ovinke in zračne tokove vodi po načelu "sensual purity", čutne čistosti. Gre za dovršeno obliko, ustvarjeno iz stoletja idej in izpiljeno v najsodobnejšem vetrovniku. Tih, hiter in varčen je postal. Zato je vožnja v njem lahko hkrati razburljivo izjemna in spokojno uglajena. Izjemno uravnoteženo podvozje, ki na željo spreminja značaj (prilagodljivo blaženje), zelo natančen in odziven volan ter suveren pogonski sklop prožnih strojev vrhunske tehnologije z močjo od 85 do 165 kilovatov mu dajejo atletske lastnosti. Ne glede na energent – bencin ali dizel – iz vsake kaplje iztisne največ.

Obvladuje energijo, zato je vsak ovinek zmožen odpeljati po idealni liniji. Cesto bere odlično in z lego vlije zaupanje tudi na meji fizike. To je avtomobil, ki vedno razvedri voznika. Piko na i pa postavlja z naprednim, elektronsko nadzorovanim, lahkim in bliskovito odzivnim štirikolesnim pogonom 4matic ter 7-stopejskim menjalnikom 7G-DCT z dvema sklopkama.

Najbolj digitalen in varen kot zlato v švicarski banki

To je avtomobil, ki zna povezovati. S štirimi načini upravljanja, z najnaprednejšim multimedijskim sistemom MBUX – Mercedes-Benz User Experience z voznikom hitro govorita isti jezik. Vodita ga glas in dotik. Komunikacija je preprosta in pooseblja pogovor s prijateljem. Okolica avtomobila je z živo sliko kamer na dlani, blazinice voznikovih prstov brez odmika rok kar z volana krmilijo funkcije, vsebine in celo storitve prek dveh drsnikov.

Vožnja in vsebina ter komunikacija v avtu še nikoli do sedaj niso bile združene tako učinkovito. Krono njegove povezljivosti po načelu kjerkoli in kadarkoli predstavlja sklop dveh združenih zaslonov v velikosti 10,25 palca (26 cm) v visoki ločljivosti (HD). To je svojevrstno, počutju in vsebini povsem prilagodljivo digitalno križišče, unikatno informacijsko središče in pravo podatkovno letališče, okno v svet. Mercedes A je edini v svojem razredu, ki digitalno že sega tako daleč v prihodnost.

Izziv časa in prostora je postavljen v realno sliko, navigacija riše pot hitreje in natančneje. Vožnja s tako podatkovno podporo je ne glede na okolje varnejša in manj stresna. Voznik s tretjim očesom varnostnih sistemov, aktivnih pomočnikov, ki jih je celo več kot v kraljevskem razredu S, vidi dlje. Elektronski varnostni ščit tega avtomobila je tako napreden, da vozniku ne le omogoči varnejšo vožnjo, temveč dejansko poskrbi, da se nikoli ne bo vpisal med povzročitelje prometne nesreče.

Varnostni sistemi vseskozi spremljajo in aktivno odgovarjajo na dogajanje pred in za avtomobilom ter ob njem. Asistenca varnostnih sistemov je tako prepričljiva, da voznik lahko del svojih nalog že prepusti Mercedesu A. To je avto, ki je zmožen tretje stopnje avtonomne vožnje: sam pospešuje, zavira, nadzira varnostno razdaljo, ohranja smer znotraj meja voznega pasu, bere prometne znake, aktivno prilagaja svetlobni snop svojih luči, da ne moti, a para temo in vidi pešce ter zaznava nevarnosti. Z vgrajenimi radarji, kamerami in ultrazvokom ta avtomobil ostro vidi na razdalji 250 metrov. Kdor vidi dlje, seveda vozi varneje.

Globalno oseben

Na cestah ni veliko avtomobilov s takim vsebinskim potencialom, ki kljub veliki serijski proizvodnji ohranjajo pečat osebnosti in kreativnosti tistega, s katerim vsak dan ustvarjata mobilnost. Je avto za nešteto okusov in s prirastom prostora ter udobja podaja roko tudi družinski mobilnosti. 370-litrski prtljažnik, več prostora za ramena in kolena ter lahko dostopna sidrišča isofix ne puščajo dvoma. Življenje ima odprto pot, v slogu. Novi Mercedes A je globalno oseben, pripravljen biti samo unikatno tvoj, a hkrati pozoren do sveta okoli sebe. Izjemen avtomobil, glasnik čustev in napredka. Drznite si sesti za njegov volan, cesta bo oživela.

Saj veste: “Hej, Mercedes, pelji me …”