Zanimivo
1544 ogledov

Razloge iščemo v stresu, a je pogosto krivo le pomanjkanje železa

utrujenost postelja zehanje Profimedia
Se vsako jutro zbujate nenaspani in utrujeni, čeprav v posteljo hodite s kurami? Je za vas že najmanjši napor pravi podvig, ki ga zaradi težke sape in pospešenega utripa komaj zmorete? Vas mučijo mišični krči? Se težko zberete in imate občutek, da va spomin pušča na cedilu?

Vse naštete znake običajno pripisujemo stresu, a so pogosto povezani s pomanjkanjem železa. Železo, ki je za življenje nujno potreben material, sodeluje pri prevzemu, prenosu in sproščanju kisika v celicah, nastajanju rdečih krvničk, pomembno vlogo ima tudi pri nastajanju encimov, ki v telesu uravnavajo številne kemične reakcije.

Njegovo pomanjkanje lahko dolgo ostane prikrito, saj se sprva kaže kot kronična utrujenost, tako telesna kot duševna. Ta je značilna spremljevalka sodobnega življenja, zato veliko ljudi sploh ne pomisli na organski vzrok in večina pomoč poišče šele, ko nastopijo resnejše težave – slabokrvnost ali anemija.

Simptomi pomanjkanja železa in slabokrvnosti

Pomanjkanje železa se razvije postopoma in iz različnih vzrokov. Pogosta vzroka, a še zdaleč ne edina, sta osiromašena prehrana in enostranske diete. Tveganje za slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa povečuje na primer prehranjevanje brez mesa, vendar praksa kaže, da se vegani in vegetarijanci tveganja zavedajo in poskrbijo, da železo dobijo iz drugih virov.

Potrebe po tem mineralu se močno povečajo, če opravljamo težko fizično delo ali se intenzivno ukvarjamo s športom, prav tako med nosečnostjo. Menstruacija je velik dejavnik tveganja za slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, še posebej, ker so pri ženskah pogostejše motnje v presnovi železa, ki ne veljajo za bolezenske. 

Odrasel moški potrebuje približno osem miligramov železa na dan, ženska v rodni dobi okrog 18 miligramov na dan. Nosečnost potrebe dvigne na 27 miligramov na dan, ženska, ki doji, pa ga potrebuje 18 miligramov dnevno.

nosečnost, nosečnica | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Nad slabokrvnost z ustrezno prehrano

S hrano v telo v povprečju vnesemo od 10 do 15 miligramov železa na dan. Iz hrane v črevesju se ga v povprečju absorbira le 10 do 15 odstotkov, zato je za zdravljenje slabokrvnosti zgolj skrbna izbira živil premalo. Na ta način sicer lahko preprečimo razvoj slabokrvnosti (absorpcijo železa iz črevesja pospešijo živila, bogata z vitaminom C), ne moremo pa nadomestiti izčrpanih zalog.

S hrano in/ali s prehranskimi dopolnili naj bi zaužili največ 45 miligramov železa na dan. Preveč železa namreč otežuje absorpcijo cinka.

Te lahko do določene mere nadomestimo z dodatki v obliki zdravil ali prehranskih dopolnil. Železo se najbolje absorbira v obliki železovega glukonata, zaužitega na prazen želodec – med posameznimi obroki ali pred spanjem. Več o prehranskem dopolnilu Floradix Floravital tonik TUKAJ

Znaki, ki kažejo na slabokrvnost so utrujenost, zaspanost, splošno pomanjkanje energije, težka sapa, šumenje v ušesih, pomanjkanje koncentracije, prebavne motnje, motnje menstrualnega cikla, spolna nemoč, bledica kože in sluznic.