Zanimivo
991 ogledov

Ste se poškodovali pri delu? Tako boste prejeli pravično odškodnino

Poškdoba pri delu Profimedia
Zdravje in delo zasedata visoko mesto med vrednotami tako posameznika kot družbe. Podatki za Slovenijo pa kažejo, da je število nesreč na delovnem mestu še vedno izjemno visoko. Posledično predstavljajo poškodbe pri delu enega pomembnejših zdravstvenih problemov zaposlenih, predvsem moških. Ravno oni so namreč med najbolj pogostimi žrtvami poškodb pri delu.

Ste tudi vi eden tistih, ki so utrpeli poškodbo na delovnem mestu? In se sprašujete kaj sedaj? Ste upravičeni do odškodnine za poškodbo pri delu? Kdo bo nosil finančne posledice škode, ki jo je vaša nesreča povzročila? Kako se lotiti pridobivanja odškodnine in kakšen je celoten postopek? Pri Visoki odškodnini Planinšec vam z veseljem odgovorimo na vsa vprašanja in vam podamo vse potrebne informacije za uveljavljanje odškodnine za poškodbo pri delu!

Denar | Avtor: Profimedia Profimedia
Po zakonu vam pripada odškodnina za poškodbo pri delu, do nje pa je upravičen vsak poškodovanec, na katerem so poškodbe pustile posledice. Odškodnino za vašo nezgodo na delovnem mestu poplača zavarovalnica, kjer ima delodajalec sklenjeno zavarovanje za odškodninsko odgovornost zaradi poškodbe pri delu.

Veliko oškodovancev skrbi, da bi bil njihov delodajalec tisti, ki bo zaradi nesreče finančno oškodovan, a so lahko mirni, saj je zavarovalnica tista, ki krije stroške plačila.

Izjemno pomemben nasvet, za vse tiste, ki se vam je zgodila nesreča na delovnem mestu in si želite zagotoviti odškodnino za poškodbo pri delu, je, da se takoj, ko je to mogoče, obrnete na pisarno Visoka odškodnina Planinšec. Tam si zagotovite vse pomembne informacije, napotke in podporo, ki jo boste potrebovali, da se vam v ustreznem času izplača pravična odškodnina.

Odškodnina za poškodbo pri delu in ali ste do nje sploh upravičeni?

Če želite upravičenje do odškodnine za poškodbo pri delu, je potrebno v pisni obliki napisati in podati izjavo, kjer navajate in zagotavljate, da niste sami krivi za nezgodo. Strokovno pravna argumentacija je pri tem ključnega pomena in ima izjemen vpliv na potek, izid ter vsoto vašega odškodninskega primera. Ker se večina laikov na tovrstno argumentacijo ne spozna, je zelo pomembno, da si poiščete pomoč strokovnjaka na področju odškodninskih zahtevkov.

poškodba | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakšna so priporočila in nasveti ob nastanku poškodbe na delovnem mestu in kakšno dokumentacijo potrebujem?

  • S strani delodajalca izpolnjena prijava o nezgodi, oziroma R8 obrazec;
  • lastnoročna izjava o vseh nastalih okoliščinah delovne nesreče in njenih posledicah, s poudarkom, da ste upoštevali vsa navodila delodajalca, varnostne ukrepe ter ste uporabljali vso potrebno zaščitno opremo;
  • fotokopija potrdila pogodbe o zaposlitvi;
  • izjavo prič;
  • prvi poškodbeni list s strani osebnega ali urgentnega zdravnika;
  • dokazila in potrdila o bolniškem staležu (potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela ali sklep ZZZS);
  • dokazila o nižji plači zaradi odsotnosti od dela (potrdilo delodajalca o nižji plači ali zadnje tri plačilne liste pred odsotnostjo in ena v času odsotnosti od dela);
  • dokazila o drugih izgubah dohodka, kot na primer izguba dnevnic, nagrad in podobno;
  • dokazila o oškodovanju na drugih področjih, kot na primer: športu, študiju, hobijih, glasbi, honorarnem delu in drugo.

Pravilno izpolnjen in s strani delodajalca podpisan R8 obrazec, oziroma obrazec o prijavi nezgode na delovnem mestu, je nujen in osnoven pogoj za upravičenje in izplačilo odškodnine za poškodbo pri delu!

V Visoki odškodnini Planinšec sami, preko dopisa delodajalcu, poizvemo o pristojni zavarovalnici, kjer ima delodajalec sklenjeno zavarovanje za civilno odgovornost za poškodbo pri delu.

Kaj vse vključuje odškodnina za poškodbo pri delu in kako visok znesek lahko pričakujem?

Roka v gipsu | Avtor: Profimedias Profimedias
Višina odškodnine se razlikuje od primera do primera in je odvisna od številnih dejavnikov. Med njimi so: stopnja oziroma intenzivnosti poškodbe (tako fizične kot duševne), število in obseg specialističnih preiskav, prisotnost morebitnih operativnih posegov, čas rehabilitacije, prisotnost strahu, trajnost posledic kot npr. invalidnost in drugo. Nekateri ostali dejavniki, ki ravno tako vplivajo na višino odškodnine, so tudi novo nastale okoliščine in vse, za kar ste zaradi poškodbe ter posledične zmanjšane aktivnosti prikrajšani v življenju. 

Ob nastali poškodbi je izjemno pomembno, da se angažirate in sodelujete tako z zdravstvenimi inštitucijami kot tudi z delodajalcem. Poleg tega je zelo priporočljivo, da se čim prej oglasite v pisarni Visoka odškodnina Planinšec ali nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 2626. Tako boste poskrbeli, da imate vsa potrebna navodila in ukrepe o nadaljnjih korakih!

Že s tem, ko ste zgolj obiskali vašega osebnega ali urgentnega zdravnika, tudi, če resnejših poškodb niste utrpeli, in je bil R8 obrazec izpolnjen, lahko prejmete odškodnino za poškodbo pri delu v višini do 1.500 €. Resnejša kot je poškodba, višjo odškodnino lahko oškodovanec pričakuje.

Z odškodninskim zahtevkom ne odlašajte po nepotrebnem! Dejstvo je, da vam odškodnina za poškodbo pri delu pripada po zakonu. Vendar pa je potrebno ukrepati takoj ter poskrbeti, da izpolnjujete vse potrebne pogoje za pridobitev odškodnine. Pri tem vam bo zelo prav prišla podpora in pomoč strokovno-pravne osebe, ki vas bo vodila skozi celoten postopek. Največkrat je namreč ravno to ključnega pomena pri celotni zgodbi in njenem poteku. Zato se brez odlašanja obrnite na pisarno Visoka odškodnina Planinšec in nam zaupate vašo zgodbo. Dovolite nam, da vas usmerjamo skozi celoten postopek in vam pomagamo, da boste prejeli najvišjo možno odškodnino za poškodbo pri delu.