Vizita za živali > Novice
61 ogledov

Zanje se je zavzelo celo sodišče

Caretta caretta Profimedias
Sodišče EU je danes razsodilo, da Grčija ni izpolnila svojih obveznosti, ko gre za zaščito območij, na katerih se razmnožujejo ranljive morske želve. Če Atene sedaj ne bodo ukrepale, bodo morale plačati kazen.

Habitat glavate karete sodi po okrilje direktiv EU o zaščiti živali. Evropska komisija je leta 2011 ugotovila, da Atene ne ščitijo območja v zalivu Kiparisija na zahodu Peloponeza, kjer karete valijo jajca. Ker ji grške oblasti v zvezi s tem niso posredovale zadovoljujočega odgovora, se je komisija obrnila na Sodišče EU.

Caretta caretta | Avtor: Profimedias Profimedias
Ta vrsta želve z znanstvenim imenom Caretta caretta jajca leže le vsaki dve ali tri leta, med majem in avgustom. Zakoplje jih globoko v pesek na obali. Po dveh mesecih se izvalijo mlade želve, ki se nato odpravijo v morje.

Sodniki sodišča s sedežem v Luxembourgu so ugotovili, da infrastruktura, zgrajena v in okoli omenjenega zaliva moti želvin habitat, predvsem zaradi hrupa, svetlobe in navzočnosti človeka. Opozorili so tudi na nezakonito parkiranje in delovanje barov, restavracij, hotelov in trgovin.

Če Grčija ne bo ukrepala, bo Evropska komisija Sodišče EU zaprosila za uvedbo finančnih kazni. Sodišče EU je sicer že v letih 2002 in 2014 razsodilo proti Atenam, ko gre za glavato kareto. Ti sodbi sta se nanašali na njen habitat na otoku Zakintos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.