Slovenija
29 ogledov

Zapade lahko dodatnih 20 cm

Sneg
1/5
Anže Zadravec
Po celotni državi spet sneži. Prometno-informacijski center voznike poziva k strpnosti in varni vožnji. "Na cestah vlada kaos, kot da še nikoli ne bi padal sneg," nam je dejal eden izmed bralcev.

Skoraj povsod po državi je popoldan snežilo, sneg pa se bo nalagal tudi naslednje dni. Skupno lahko do petka dopoldne zapade tudi do 20 cm snega, nam je povedal dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh. "Danes lahko na območju Julijcev in severne Primorske v višjih legah zapade od pet do deset cm snega, drugod pa do pet," pravi. Poudarja pa, da bodo padavine krajevno zelo neizenačene.

Več sneženja lahko pričakujemo jutri od poldneva pa do četrtka. Takrat lahko po napovedih meteorologa pade od 10 do 15 cm, ponekod mogoče celo 20 cm snega. Še eno pošiljko snega pa lahko pričakujemo tudi s četrtka na petek.

"Temperature bodo ovisne predvsem od oblačnosti, in ker bo ponoči oblačnost tanjša, se bodo malenkost spustile tudi temperature," pojasnjuje Velkavrh. S petka na soboto se bo zjasnilo, tako da zna biti takrat tudi bolj hladno, ampak nič "ekstremnega". Dnevne temperature bodo od -2 do 2 stopinji Celzija, v glavnem pa okoli 0.

V začetku naslednjega tedna prihaja malenkost toplejša zračna masa, kar pa po Velkavrhovem mnenju velike odjuge ne bo prineslo. "Se bo pa čez dan sneg sesedal in talil, ponoči zmrzoval. Vse pa je odvisno od oblačnosti," pravi.

Zaradi močnega sneženja v Julijskih Alpah Arso opozarja na nevarnost snežnih plazov povečala na 4. stopnjo. Pričakujejo tudi spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega predvsem s strmejših pobočij. Drugod po gorah je nevarnost 3. stopnje.

Padec na ledu | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Previdno na cesti

"Na cestah vlada kaos, kot da še nikoli ne bi padal sneg. Ne vem, ali res nihče več ne zna voziti, " je dejal eden izmed naših bralcev.

Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi snežnih razmer na Hrvaškem prepovedan promet za tovorna vozila pri izstopu na mejnih prehod Babno Polje in Petrina.

Na cestah Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič, Kobarid - Žaga - Bovec in Podnanos - Razdrto pa je prepovedan tudi promet za priklopnike in polpriklopnike.

Obvezna uporaba verig je na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko sedlo, ter na cesti Petrovo Brdo - Podrošt.

Zaradi snega in snežnih plazov so zaprte naslednje ceste: cesta Volče - Solarji, prehod Italija, cesta čez prelaz Vršič, cesta Čepovan - Most na Soči.

Snežne razmere povzročajo preglavice tudi pešcem

Po podatkih vodje urgentnih travmatoloških ambulant v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Anžeta Kristana je v ponedeljek v primerjavi s prejšnjim tednom število poškodovancev zaradi snežnih razmer naraslo za 20 odstotkov. Prejšnji teden so sicer v povprečju obravnavali od 160 do 180 poškodovancev na dan.

V ponedeljek so tako na travmatološki urgenci pregledali in oskrbeli 208 poškodovancev, od tega 33 zaradi padca na ledu. Poškodbe zaradi snežnih razmer so sicer večinoma zvini, zlomi in udarci, so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.