Slovenija
44 ogledov

Plezalec omahnil 60 metrov globoko in umrl

Podor kamenja je v juniju popolnoma zaprl eno najbolj obiskanih poti na Triglav. Žurnal24 main
Tragično se je končal vzpon na Srebrnjak: pri sestopu plezalec omahnil. Gorski reševalci morali reševati planinca, ki sta se zaplezala na severni steni Triglava in obtičala planinca na Mali Pišnici.

Okoli 18. ure sta plezalca vzpela po  Bratovski smeri v Srebrnjaku. "Pri sestopu med Srebrnjakom in Zapotoškim vrhom je enemu od plezalcev spodrsnilo, pri čemer je padel v globino okoli 60 metrov," so zapisali na Uprave za zaščito in reševanje. Plezalec se je pri padcu smrtno poškodoval. 

Posredovali so člani GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki je mrtvega plezalca prepeljal v dolino.

Obstala v Steni

V zgodnjih popoldanskih urah sta se pri vpoznu na Slovenski steber v triglavski severni steni  zaplezala planinca. Posredovali gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku.

Planica in planinko so našli na zelo nedostopnem kraju, planinka je bila fizično izčrpana in dehidrirana.  Z vitlom so ju dvignili v helikopter in prepeljali v dolino.

Zašla sta s poti

Danes so bili aktivirani tudi reševalci GRS Kranjska Gora. Na področju Male Pišnice v Kranjski Gori sta namreč dva belgijska planinca zašla s poti. En planinec je obtičal v brezpotju. Reševalci so planinca našli in ju brez poškodb pripeljali v dolino.

Komentarjev 3
  • seenamojca 08:56 24.junij 2012.

    Kdo pa plačuje helikopterski prevoz tistih, ki zgrešijo cesto in pristanejo v jarku? Kaj sploh nesposobneži rinejo na cesto?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:00 23.junij 2012.

    Ti pa jest in ostali davkoplačevalci,kane......................

  • zic 21:06 23.junij 2012.

    me zanima kdo bo zdaj plačal helikopterski prevoz??? sta se zaplezala, kaj sploh nesposobneži rinejo gor?