Svet
10 ogledov

Zapornico prisilili, da je ubila novorojenčka

Shin Dong-hyuk EPA
Iz Severne Koreje pretresljiva zgodba o zapornici, ki jo je stražar prisilil, da je utopila svojega pravkar rojenega otroka.

Zgodbo je članom komisije Združenih narodov povedala sojetnica ženske, 34-letna Jee Heon.

"To je bilo prvič, da sem videla novorojenčka, bila sem vesela. Nato so se zaslišali koraki. Prišel je varnostnik in mami ukazal, naj otroka z glavo navzdol spusti v posodo vode. Mama je prosila stražarja, vendar jo je pretepel. Zato je s tresočimi rokami dojenčka potopila v vodo. Jok je potihnil, mehurček v vodi se je dvignil, ko je umrl," žalostno zgodbo opisuje nekdanja jetnica, poroča Sky News.

Nič ni narobe

Severna Koreja, ki ji vlada že tretja generacija družine Kim, kljub številnim pričanjem zanika, da bi kakorkoli komu v svoji državi kršila človekove pravice.

Komisije ne priznava, preiskovalcem ne omogoča dostopa. Grozljive zgodbe pa se kar ne končajo. Jee je povedala še, da jih niso hranili; da bi preživeli, so jedli osoljene žabe.

Hvaležen, ker so mu odsekali le prst

Druga priča Shin Dong-hyuk je dejal, da so ga prisilili, da je gledal usmrtitev svoje mame in brata. To je bila kazen, ker sta poskušala pobegniti. Tudi sam je bil kaznovan, ker mu je šivalni stroj padel na tla: "Mislil sem, da mi bodo odsekali celo dlan. Ko so mi odrezali le en prst, sem bil hvaležen."

V severnokorejskih zaporih se po nekaterih ocenah nahaja od 150 tisoč do 200 tisoč zapornikov. Tisti, ki jim je uspelo pobegniti, poročajo o hudih zlorabah, podhranjenosti in siljenju v delo, dokler ljudje ne umrejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.