Slovenija > Črna kronika
33 ogledov

"Zapornik je bil nepredvidljiv"

razno 27.11.13. pobegli zapornik, Urban Prelac, Foto: Policija razno 27.11.13. pobegli zapornik, Urban Prelac, Foto: Policija
Urban Prelac, ki je pred dvema dnevoma prelisičil sodnico in paznike, je še vedno na begu. Zapornik je bil nepredvidljiv.

Kot so nam sporočili z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je bil "pobegli obsojenec v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob krajše obdobje (en mesec) in v fazi diagnostike. Zaradi nepredvidljivosti je bil pri spremstvih iz zavoda vklepan".

Na naše vprašanje, ali je Višje sodišče v Ljubljani odredilo nadzor zaradi pobega zapornika, so nam odgovorili, da sodišče "dogodek še analizira in do tega trenutka z morebitnimi aktivnosti v to smer še ni pričelo".

Ministrstvo za pravosodje je od uprave za izvrševanje kazenskih sankcij zahtevalo poročilo, na podlagi katerega bodo zadevo analizirali in ugotovitve posredovali predsedniku Višjega sodišča v Ljubljani in predsednici Okrajnega sodišča v Ljubljani.  

"Za red v sodni dvorani je odgovoren razpravljajoči sodnik oziroma predsednik senata. Navedeno pomeni, da sodnik v razpravni dvorani sprejema vse odločitve, ki so povezane z vodenjem postopka, kar posledično tudi pomeni, da kreira varnostno arhitekturo, s katero zagotavlja uspešno izvedbo postopka. Na podlagi ocene varnostnih tveganj ima sodnik možnost v vsakem času zahtevati dodatno varnostno asistenco," pojasnjujejo na ministrstvu glede nadzora nad delom sodnika v omenjenem primeru. V konkretnem primeru bo ministrstvo izvedlo obliko varnostnega svetovanja na podlagi 8. člena Pravilnika o določitvi varnostnih standardov poslovanja sodišč.

"Naj jih varujejo izkušeni"

Kako bi dosegli najbolj učinkovito varovanje, smo povprašali predsednika Sindikata državnih organov Frančiška Verka, ki je bil dolga leta tudi pravosodni policisti. Po njegovem mnenju bi morali sodiščih varovanje opravljati izkušeni pravosodni policisti, ki bi jih na varovanje sodnih zgradb in zagotavljanje varnosti sodišč premeščali iz zaporov. Kot pravi, bi na ta način zagotovili tudi lažje delo starejšim pravosodnim policistom, ki veliko težje opravljajo vse bolj stresno in fizično naporno delo v zaporih. "Takšna oblika varovanja bi zagotavljala tudi višji in učinkovitejši nivo varovanja sodišč ter boljše varovanje oseb, ki jih pravosodni policisti iz vseh ZPKZ in prevzgojnega doma varujejo na glavnih obravnavah in drugih procesnih postopkih na slovenskih sodiščih," meni. 

Varnostne službe sodišč bi morale biti veliko boljše povezane s pravosodnimi policisti, ki opravljajo naloge spremljanja in varovanja zapornikov na sodišču, kar je mogoče zagotoviti le z enovito službo, z enim poveljstvom in enotnim sistemom komuniciranja ter alarmiranja, zagotavlja Verk.

Reševanje izgorelih 

"Vzporedno s podaljševanjem delovne dobe bodo v zaporih tudi vse starejši pravosodni policisti, zato bi s premeščanjem starejših na varovanje sodišč reševali že precej izgorele posameznike in na ta način preprečili nadaljnje negativne vplive na njihovo zdravje in podaljšali njihovo sposobnost za delo," za konec dodaja Verk.

Zaklenil sodnico in pobegnil

Spomnimo: v torek so Prelaca v spremstvu dveh pravosodnih policistov pripeljali na obravnavo. Po naših informacijah naj bi paznika imela navodilo, da mora imeti zapornik vklenjene tako roke kot noge, a naj bi sodnica zahtevala, da ga policista odkleneta.

S sodišča so sporočili, da je zapornik pobegnil iz razpravne dvorane ter pri tem sodnico, zapisnikarico in paznika zaklenil v dvorano, saj je bil ključ v ključavnici na zunanji strani vrat. "Obdolženec je pobegnil tako hitro, da se paznikoma ni uspelo pravočasno odzvati. Sodnica je takoj po dogodku o pobegu obvestila policijo," so opisali potek dogodkov.

Varnostna služba je obdolženca opazila na izhodu in stekla za njim skupaj s paznikoma, a pobeglega niso dohiteli. Prelaca do tega trenutka še niso izsledili.

Komentarjev 5
  • mike2 20:26 28.november 2013.

    Sodnico v suspenz, pa naj plača stroške lova na pobeglega. Policaja nista nič kriva, saj jim je sodnica ukazala da zaporniku odkleneta lisice. Je pa res en kup slučajnosti ki bi lahko potrdile dogovor za pobeg. Saj tako to ni ...prikaži več bil prvi takšen slučaj na naših sodiščih!

  • Lavdan 16:56 28.november 2013.

    Zaradi neprevidne sodnice je pobegnil nepredvidljivi barabon. Sedaj naj sodnica in ona dva sirotanoviča, ki bi ga morala čuvati, plačajo lov nanj.

  • mph 14:00 28.november 2013.

    Se pridružujem.