Magazin > Bizarno
44 ogledov

Zaporniki vztrajajo: Jedi je naš bog

Jediji niso samo bojavniki iz filmske sage. Shutterstock
Britanski kaznjenec se bojuje proti diskriminaciji veroizpovedi, saj mu britanski zapor ne omogoča cerkvenih storitev religije "Jedijev", ki temelji na uspešnici Vojna zvezd.

"Jediizem" je novodobna in neuradna religija, ki temelji na filozofskih in moralnih načelih junaških Jedi bojevnikov iz sage Vojna zvezd. Da je precej priljubljena, kaže tudi podatek britanskega popisa prebivalstva iz leta 2012, ko je jediizem za svojo veroizpoved navedlo skoraj 180.000 ljudi, zaradi česar je pristala na sedmem mestu najbolj priljubljenih veroizpovedi v državi. Država kljub vsemu vztraja in vere, ki temelji na filmski sagi, ne želi uvrstiti v uradni register religij.

Nezaslišana diskriminacija

Da je oblasti ne priznajo, v praksi pomeni tudi to, da tisti morebitni pripadniki religije, ki prestajajo zaporne kazni, niso upravičeni do standardnih verskih storitev. To se vsaj 50 britanskim kaznjencem in pripadnikom cerkve Jedi zdi nezaslišano.

Neimenovani kaznjenec iz Velike Britanije je nedavno v zaporniškem glasilu objavil pismo, kjer je zapisal, da je jediizem navsezadnje sedma najbolj priljubljena religija v državi in da so mu zaporniške oblasti dolžne priznati veroizpoved ter vse pripadajoče storitve. To vključuje tudi dopust na verske praznike. Zaporniške oblasti so mu odgovorile, da mu pri prošnji ne morejo pomagati, saj veroizpoved ni uradno priznana religija.

Zaporniku so se pridružili somišljeniki in nazadnje je uradne ustanove cerkve Jedi kontaktiralo več kot 50 zapornikov, ki so se opredelili za to religijo in zahtevajo, da jo uvrstijo v uradni register veroizpovedi. Zahteva je prispela tudi na naslov pravosodnega ministrstva.

Kaj je bolj trapasto?

V argumentih pripadniki jediizma pogosto navajajo primerjave z uradno priznano in finančno bogato Scientološko cerkvijo, ki naj v svojih prepričanjih in nazorih ne bi bila nič manj "trapasta“. V cerkvi Jedi skladno s filozofijo iz filmskih uspešnic verjamejo, da na svetu vse obvladuje ena mogočna sila, ki vse skupaj povezuje v celoto, zato moramo prisluhniti svoji notranji sili. Scientološka cerkev pa na primer temelji na prepričanju, da so v ljudeh naseljene duše vesoljcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.