Slovenija
47 ogledov

Zaposelnim dolguje 297.000 evrov

Zaseg hotela Štorman Gregor Katič
Zaposleni pri šempetrskem gostincu Zvonetu Štormanu bodo v sredo od 11. ure stavkali na sedežu podjetja, kjer Štorman upravlja še edini delujoč in njegov domači lokal.

Kot je povedal predsednik stavkovnega odbora Maksimilijan Hrovatič, zahtevajo takojšnje izplačilo vseh zapadlih plač, regresa in odpravnin. Zaposleni od Štormana zahtevajo tudi poravnavo vseh obveznih prispevkov, saj že štiri leta nimajo plačanega pokojninskega zavarovanja. Če do 30. marca Zvone Štorman, ki je prejšnji teden predlagal prisilno poravnavo, ne bo izpolnil omenjenih stavkovnih zahtev, bodo od njega zahtevali, da z začetkom aprila predlaga stečaj, je povedal Hrovatič.

Štorman je pred dnevi vložil predlog za stečaj hčerinskega podjetja Nove Kreditne banke Maribor KBM Leasing, ki podjetniku na podlagi lanske neskrbne prodaje hotela v Celju dolguje več kot tri milijone evrov. Po Štormanovih navedbah je KBM Leasing po dosegljivih podatkih plačilno nesposoben in nelikviden, saj ima že več kot 15 dni blokiran transakcijski račun.

Banka ovira izplačilo

"Žal so se v navzkrižnem ognju znašli sedaj tudi delavci. Čeprav jih je precej že našlo novo zaposlitev, nekateri pa so podali izredno odpoved ter že prejemajo nadomestilo na zavodu za zaposlovanje, je nekaj delavcev napovedalo stavko. Z veseljem bi ugodili njihovim zahtevam, če KBM Leasing ne bi Štormanu dobesedno izpulil hotela Štorman, ki je predstavljal največji vir prihodkov podjetniku," so sporočili Štormanovi.

Štorman, ki je doslej deloval kot samostojni podjetnik, letos pa je z družino odprl družbo z omejeno odgovornostjo, je pred tednom vložil predlog za uvedbo prisilne poravnave. Zato je okrožno sodišče v sredo prekinilo narok o odločanju o uvedbi stečaja, ki ga je predlagal KBM Leasing.

Dva milijona neporavnanih prispevkov

Celjski sodnik Matevž Žugelj je prekinil narok, ki se ga je udeležilo okoli 30 delavcev. Ti si želijo stečaja, da bi čim prej prišli do poplačil iz jamstvenega sklada. Sodišče je ugotovilo, da je Štorman visoko zadolžen, prispevki za delavce, ki znašajo več kot dva milijona evrov, pa so neporavnani.

Delavci, ki so že dlje brez plač, so bili po naroku zelo razočarani, vendar ima odločanje o tem, ali uvesti prisilno poravnavo ali ne, prednost pred stečajem. Stečaj zahtevajo tudi dva izmed Štormanovih delavcev in Mesarstvo Jurij iz Griž.

Glede na predlog načrta finančnega prestrukturiranja Štorman zaposlenim dolguje okoli 297.000 evrov, poplačati pa jih namerava iz predvidene kupnine od hotela Štorman oziroma odškodnine za izpad prihodka, ki jo terja od KBM Leasinga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.