Slovenija
53 ogledov

Zaposlovanje na črno, goljufije, neplačevanje davkov

natakar Profimedias
Kranjski kriminalisti podali več ovadb zaradi storitve več premoženjskih in gospodarskih kaznivih dejanj ter nezakonitosti s področja delovnega razmerja in socialne varnosti. Kazniva dejanja so povezana z izvajanjem turistične dejavnosti na območju Bohinja.

Kriminalisti so po zaključeni več kot poldrugo leto trajajoči preiskavi ovadili tri osebe, ki so s svojimi posli povzročili premoženjsko škodo v skupni vrednosti preko 750 tisoč evrov. Ovadeni niso izpolnjevali obveznosti do dobaviteljev, zaposlenim niso plačevali prispevkov, zaposlovali so na črno, plačevali niso davkov. Po neuradnih podatkih je zadeva povezana z dogajanjem v bohinjskih hotelih, ki so v lasti Zmaga Pačnika.

Njegova turistična družba je v letu 2010 pridobila pravico do uporabe nekaterih bohinjskih hotelskih kompleksov, ki so pri tekočem poslovanju kmalu začeli ustvarjati izgubo in povzročati dolgove tako do dobaviteljev, kot tudi do zaposlenih.

"Zaradi težav s tekočim poslovanjem je nato prvoosumljeni - so soglasjem najemodajalca - ustanovil podjetje za upravljanje in vodenje, preko katerega je koriščenje istih turističnih kapacitet - spet s soglasjem najemodajalca - zaupal novi turistični družbi oziroma ponovno sebi," pojasnjuje Bojan Kos s kranjske policije.

Ta družba je kot podnajemnica prevzela dolgove iz prvega najema in se zavezala,  da  jih bo v roku poplačala. Tudi v tem primeru pa je prvoosumljeni spet kršil  predpise  o zaposlitvi, zaposloval je na črno, nezakonito si je tudi prilastil za več kot 270.000 eurov sredstev iz poslovanja družbe, dolgov pa ponovno  ni  poravnal.  Družba, ki jo je vodil, v istem letu tudi ni oddala obračuna  davka od dohodka pravnih oseb, niti davka ni plačala. Na ta način se je izognila plačilu še okrog 75.000 eurov davčnih obveznosti.

Kriminalisti so zbrali dovolj dokazov za vlogo kazenske ovadbe zaradi vseh omenjenih kaznivih dejanj; poneverba se kaznuje z zaporom do treh let, poslovna goljufija z zaporom do petih  let,  davčna zatajitev z zaporom od enega do osmih let, zaposlovanje na  črno  in  kršitev  temeljnih  pravic  delavcem  pa se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Komentarjev 3
  • McBobo 14:39 11.september 2014.

    In kdo mu to omogoža? Ta država z njenimi smr.dliv.imi zakoni. V Avstriji se ve; tak človek nebi več dobil možnosti vodenja družbe, poplačilo dolgov-razlastnjinjenje do gat in čuza.

  • Janez_53 12:04 11.september 2014.

    In sedaj bo zopet ustanovil novo firmo in nadaljeval? Ja, skoraj zagotovo, saj pri nas lopovi lahko v nedogled verižijo s podjetji, medtem ko v državah, ki si jih naši politiki tako radi jemljejo za zgled, takšne tipe hitro ohladijo ...prikaži več in nimajo več možnosti ponavljati lumparij!

  • Žvižgač 10:46 11.september 2014.

    Takih je vsaj petina gospodarskih subjektov v RS. Policajev, davkarjev pa preveč?