Slovenija
24 ogledov

Zapravlja za tožarjenja

Dragan Marušič Barbara Milavec
Rektor. Izplačila “hišnemu” odvetniku presegajo honorarje tistim v Ljubljani.

"Jaz denarja nisem zapravljal za tožarjenja in obračunavanje z zaposlenimi," je komentiral nekdanji rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc. V petek se je na koprskem sodišču namreč pojavil kot priča v enem od procesov, ki tečejo v zvezi z univerzo; ta se je pod vodstvom aktualnega rektorja Dragana Marušiča zapletla v vrsto različnih sporov, ki jih premlevajo sodni mlini.

Podobno kritična je Lucija Čok, prva rektorica Univerze. "Za pravdanje nisem trošila denarja, na sodišču sem imela samo eno zadevo, in sicer v začetku nastajanja Univerze na Primorskem, ko se je Fakulteta za management registrirala kot samostojna pravna oseba. Doletele so me tudi tri ovadbe nekdanjega ministra Jureta Zupana zaradi investicijskih del, ki pa so vse padle in stroškov z njimi ni bilo," poudarja Čokova.

Po podatkih aplikacije Supervizor protikorupcijske komisije je Univerza na Primorskem hišnemu odvetniku Velimirju Cugmasu iz Slovenskih Konjic izplačala več kot 118 tisoč evrov honorarja. Po pavšalu v višini 1.680 evrov, ki ga je prejemal v letu 2010, so se izplačila na njegov račun po zamenjavi vodstva Univerze precej povečala, novembra lani na primer je izplačilo preseglo 22 tisoč evrov, januarja in februarja letos pa je skupaj dobil dobrih enajst tisočakov.

Več kot ljubljanska

Izplačila smo primerjali z nekajkrat večjo ljubljansko univerzo – primerjava plačil dveh odvetnikov pokaže, da sta oba v desetih letih skupaj dobila manj, kot hišni odvetnik koprske univerze. Rektor Marušič pojasnjuje, da odvetnika potrebuje za obrambo pred tožbami posameznikov, napoveduje pa, da bodo stroški še višji zaradi postopkov, ki izvirajo iz minulih let, finančne težave pa da ima zaradi podedovanih nepravilno vodenih investicij.

Komentarjev 3
  • suzana.kos 08:54 18.marec 2013.

    o tem pa čivkajo že vrabci na strehi

  • Villa 08:33 18.marec 2013.

    Preverite novinarje tudi zaposlovanje na univerzi in preko katerih vez poteka.

  • dragec 08:08 18.marec 2013.

    Imajo denar za plačila odvetnikom, nimajo pa za plačila svojim zaposlenim????