Slovenija
16 ogledov

Zaračunajo vam tisk in obvestilo

Na Pošti Slovenije ocenjujejo, da poštni zakon pogoje določa zelo ohlapno: “Lahk Žurnal24 main
Tudi če ni treba plačati DDV ali carine, lahko naročnika pošiljke iz tretjih držav doleti nekaj evrov stroškov.

"Večkrat prek spleta naročam iz tujine, tokrat pa so mi prvič zaračunali stroške carinjenja, čeprav je bil znesek tako majhen, da ni bilo treba za pošiljko plačati ne carine ne DDV," je jezen bralec. Na carinski upravi so nam pojasnili, da je carinjenje brezplačno, lahko pa storitve, ki jih opravi zanje, zaračuna Pošta Slovenije.

"Najpogosteje je na zahtevo carine naslovnik obveščen, naj predloži dokumente za preverjanje vsebine in vrednosti. V tem primeru se zaračunata storitvi obvestilo uporabniku (1,28 evra) in tiskanje dokumentov (1,02) evra," pojasnjujejo na Pošti Slovenije. To se je zgodilo tudi v primeru našega bralca, ki je moral plačati 2,30 evra. Obstaja sicer še storitev predložitev pošiljke v carinski pregled, ki stane 3,05 evra.

Na pošti pravijo, da se naslovnik tem stroškom lahko izogne tako, da je pošiljki priložen ustrezen dokument (račun), iz katerega izhaja dejanska vrednost vsebine pošiljke, ki je osnova za izvedbo ustreznega carinskega postopka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.