Slovenija
72 ogledov

Zaradi 16 ljudi na MZZ ne zaposlujejo

Na ministrstvu za zunanje zadeve se sprašujejo, kako bi na njihovo ministrstvo n Žurnal24 main
Zaradi birokratskega zapleta države 16 ljudi, v povprečju starih 66 let, vztraja na delu na ministrstvu za zunanje zadeve. Zaradi omejitev pa novih ne smejo zaposlovati.

Ob minulem javnem razkritju poročil nadzorov nad veleposlaništvi je generalni sekretar Stanislav Vidovič na zunanjem ministrstvu potarnal, da v zadnjih letih zaradi omejitev niso zaposlili nobenega novega pripravnika. Starostni razkol na ministrstvu pa naj bi nastal zaradi nekaj več kot deset zaposlenih, ki se zaradi zapleta pri izračunu pokojnine še niso upokojili. Po besedah Vidoviča pa zato že zadnjih pet let niso zaposlili nobenega novega pripravnika.

V povprečju stari 66 let

Šestnajst zaposlenih na ministrstvu, v povprečju starih 66 let, ki so v nekdanji SFRJ službovali v Srbiji, namreč še vedno vztraja na zunanjem ministrstvu, saj zaradi birokratskega zapleta še ni povsem jasno, ali bi se morala višina njihove pokojnine izračunati po slovenskih ali srbskih predpisih. Zato večina vztraja do dopolnjenih 40 let slovenske delovne dobe in si zagotovi izračun celotne pokojnine po slovenski zakonodaji.

Birokratski zaplet: Ministrstvo za zunanje zadeve proti ministrstvu za delo

Zaplet je nastal že leta 2010, ko je Slovenija s Srbijo podpisala sporazum, da uslužbenci, ki so delovali v nekdanji SFRJ, del pokojnine prejmejo iz Republike Srbije, ki se odmeri po srbskih predpisih. A to bi za večino pomenilo nižjo pokojnino, zato ministrstvo za zunanje zadeve vztraja pri ustavnem  zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti iz leta 1991, v skladu s katerim bi pokojnino nekdanjim zveznim uslužbencem, ki jih je na delo v zvezne organe napotila Slovenija, izračunali v skladu z določbami, ki so za njih ugodnejše.

A ministrstvo za delo je temu doslej nasprotovalo, saj so se prispevki zveznih uslužbencev vplačevali v pokojninski sklad v Srbiji (tudi za tiste uslužbence, ki so službovali na predstavništvih SFRJ po svetu).

MZZ: Ureditev je neustavna

Zunanje ministrstvo se je maja 2015 reševanja zapleta lotilo ponovno, pri čemer vztrajajo, da je ureditev neustavna, saj je "ustavni zakon hierarhično višji pravni akt kot socialni sporazum s Srbijo, ki je bil ratificiran z zakonom, kar pomeni, da je v primeru nasprotja treba uporabiti ustavni zakon". S pomočjo formalne pobude pa naj bi uredili vprašanje zagotovitve sredstev za izplačilo manjkajočega dela pokojnine za zvezne uslužbence.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • tomazz 12:55 25.avgust 2015.

    Se strinjam, mladim je treba dati možnost da se dokažejo in si ustvarijo družine. Manj ne morejo narediti tudi če nič ne naredijo.

  • tomazz 12:52 25.avgust 2015.

    Reforma bo samo znižala pokojnine vsem in podaljšala delovno dobo za upokojitev.

  • tomazz 12:50 25.avgust 2015.

    Vsi smo enaki, a za nekatere ZUJF ne velja, ministrom (in mogoče še komu) ne režejo dopusta nad 35 dnevi. Kahl ga je že porabil 36.