Zdravje
62 ogledov

Zaradi alkohola umreta dve osebi na dan, deset se jih zdravi

Moški je sodišče prepričal, da je pijan naredil napako in da 40-letnice ni imel Žurnal24 main
Registrirana poraba alkohola je v letu 2014 znašala 10,9 litra čistega alkohola na odraslega prebivalca.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je leta 2014 izključno zaradi alkohola umrlo kar 804 slovenskih prebivalcev. 

3.545 ljudi je istega leta zaradi opitosti končalo v bolnišnici, posebej zakrbljujoče pa je to, da jih je bilo 184 mlajših od 19 let.

V Sloveniji  zelo lahko priti do alkohola

Čeprav raba alkohola v Sloveniji vednarle nekoliko upada, na inštitutu opozarjajo, da le ta še vedno predstavlja velik zdravstveni problem, z manj tveganim pitjem pa bi po njihovempreprečili številne smrti.

Alkohol statistika | Avtor: IVZ IVZ
"Alkohol je najbolj priljubljena in razširjena psihoaktivna snov, ki povzroča več kot 200 bolezenskih stanj, poškodb in zastrupitev, nekatera od teh so stoodstotno pripisljiva alkoholu, kar pomeni, da se ne morejo razviti, če oseba ne pije alkohola, pri drugih stanjih pa alkohol predstavlja dodaten vzrok, kot so npr. prometne nesreče zaradi vožnje pod vplivom alkohol, samomor ali rak,"  je dejala  dr. Barbara Lovrečič, nacionalna ekspertka za javno zdravje in dodala, da je za  Slovenijo značilna izrazito lahka dostopnost do alkohola.

Do opitosti preveč strpni

Iz kulturološkega vidika je naša javnost še vedno zalo naklonjena alkoholu, kar spodbuja pitje, ljudje pa so strpni do opitosti. Vse kupaj se odraža tudi v problematičnih pivskih navadah.

Med odraslimi prebivalci v starosti od 25 do 64 let vsaka deseta oseba čezmerno pije alkohol, pri čemer s starostjo verjetnost tveganega pitja narašča, je dodala psihiatrinja Mercedes Lovrečič.

"Moški v primerjavi z ženskami pogosteje pijejo alkohol in tudi v večjih količinah.V letu 2014 se je poraba alkohola v primerjavi s prejšnjim letom povečala, predvsem na račun zalog piva in vina, in je bila primerljiva s tisto iz leta 2012. Polovico registrirane porabe  je predstavljalo pivo (49 %), sledilo je vino (43 %) in žgane pijače (8 %)," je dodala psihiatrinja.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • maresem 10:56 17.april 2016.

    Kreten idiotski..... liži rit svojim bogovom.

  • Avatar Leon
    Leon 16:23 16.april 2016.

    Ko se ga nažira akademska klika se temu kulturno pitje , za ostale smrtnike pa je to alkoholizem.

  • Avatar Leon
    Leon 16:20 16.april 2016.

    ...in koliko jih dnevno umre zaradi zdravniških napak,njihove nečimrnosti .........o tem statistika molči.