Slovenija
27 ogledov

Zaradi anonimke valuki na izredni tehnični pregled

V Afganistanu je trenutno 66 slovenskih vojakov. Doslej žrtev med njimi še ni bi Žurnal24 main
Vojaki, ki so uporabljali oklepnike valuk, so po navedbah sindikata poročali o občutku omamljenosti v njih.

Kot je zapisano na spletnih straneh Sindikata vojakov Slovenije (SVS), je Slovenska vojska (SV) po njihovem opozorilu uporabo teh oklepnih vozil prepovedala. Vojaki občutek omamljenosti pripisujejo posledici nerednega servisiranja naprav za prezračevanje v vozilih, povišano koncentracijo škodljivih plinov, kot je na primer ogljikov monoksid, pa so po navedbah sindikata poveljujoči že izmerili.

Valuke so po odrejeni prepovedi uporabe z vlačilci prepeljali v vojašnice, sindikat pa opozarja, da bo zaradi predvidene zamenjave kontingenta KFOR treba ukrepati nemudoma. Dodajajo, da je zanje popolnoma nesprejemljivo, da se tako pomembni sestavi oklepnih vozil in ostale vojaške tehnike, ki vplivajo na varno in zdravo uporabo, nemoteno uporabljata kljub nerednemu predpisanemu vzdrževanju zaradi omejenih finančnih sredstev.

Kot je za pojasnil Simon Korez z Generalštaba SV, so Generalštab o težavi obvestili prek anonimnega sporočila. Zadevo so takoj preučili in izdali ukaz za izvedbo nadzora nad tehnično izpravnostjo valukov. Predvidevajo, da je anonimka prišla iz 20. pehotnega polka v Celju, zato so najprej naročili pregled vozil, ki jih uporablja ta polk.

Na vajah ta teden ni imel nihče težav

Po Korezovih besedah ni nihče iz kontingenta, ki se je ta teden usposabljal v Svetlem Potoku, navajal kakršnih koli težav glede počutja. SV je kljub temu v četrtek po predvidenem zaključku usposabljanj vozila odpeljala na tehnični pregled v Celje. Najprej morajo ugotoviti, ali je sploh kaj narobe. Če bodo ugotovili okvare, bodo vozila ustrezno servisirali.

V Generalštabu po Korezovih besedah cenijo skrb sindikata za zdravje ljudi. Na njihova opozorila o nujnosti ukrepanja zaradi bližajoče se zamenjave kontingenta pa odgovarjajo, da težava z valuki na načrtovano napotitev kontingenta ne bo vplivala. Morebitne izločene valuke namreč lahko nadomestijo z drugimi, ki bi jih prerazporedili iz drugih enot. Do težav bi lahko prišlo zaradi počene gumijaste cevi, kar pa se dogaja tudi pri redno servisiranih vozilih. Ne gre za okvaro, ki bi lahko povzročila odklone pri pripravljenosti SV, ki svoje naloge izvaja skladno z načrti, je še dodal Korez.

Komentarjev 7
  • Ferluci 09:04 07.marec 2015.

    Si pa res butast. Saj pravim, če je to dokazano, kupoprodajna pogodba ne velja več. In to pomeni, da vse Patrije lahko vrnejo dobavitelju. In takšni osebki imate volilno pravico. Noro!

  • jons 22:28 06.marec 2015.

    Dragec dosti bo za danes, ker delaš že nadure.

  • dragec 21:23 06.marec 2015.

    Anonimke vedno navajajo na razmišljanje, kaj se dogaja v tek organizaciji marginalcev. Verjetno je nekaj narobe z medsebojnimi odnosi, ali vojaki ne znajo kaj bi delali, ko nič ne delajo.? Ali jim nadrejeni ne znajo zagotoviti dela? No, in spet ...prikaži večt ti zoprni vojaški sindikati. Nisem za sindikate (posebej tako razdeljene in skregane). V SLO moramo odgovoriti, ali je potrebno toliko vojakov (in birokracije v MORS), ali imamo zadosti denarja za vzdrževanje te 7600 organizacije+ tehnika+sredstva+objekti. Odgovor je enostaven, če rabimo toliko vojakov, potem se moramo zavedati, da to stane, da ni zastonj, in da tu ni balansiranja in šparanja.