Slovenija
23 ogledov

Zaradi blata bo verjetno dražja voda

voda..pipa..omivanje..roke..omivalnik..pranje Žurnal24 main
Mestna občina Maribor (MOM) naj bi zaradi odstranitve blata zdaj dvignila ceno vode.

Mraiborska občina je zavezana k odstranitvi okoli 17.000 ton starega blata, ki je med letoma 2002 in 2004 nastalo v času poskusnega obratovanja Centralne čistilne naprave v Dogošah.

Koncesionar, podjetje Aquasystems, je na območju čistilne naprave v Dogošah v času njenega poskusnega obratovanja moral v skladu z okoljskimi predpisi skladiščiti proizvedeno blato zaradi zagotavljanja vzorčenja. Inšpektorat za okolje in prostor pa je leta 2011 izdal sklep o izvršbi za odstranitev starega blata, deponiranega na urejenem delu ob čistilni napravi.

Odstranitev blata je mestno občino doslej stala že dobrih 290.000 evrov, medtem ko bo končni strošek znašal predvidoma 900.000 evrov. Strošek odvoza morajo skladno z veljavno zakonodajo varstva okolja plačati povzročitelji sami, zaradi česar je mestni svet MOM že maja lani sprejel povišanje cen v višini 0,0915 evra na kubični meter porabljene vode.

Postopki inšpektorata zoper občino so se začeli že septembra 2011, sklep o izvršbi pa je kot zadnji rok za izvedbo predvidel lanski marec. Po večkratnih pogovorih zaradi neuspelih razpisov je MOM uspela na inšpektoratu podaljšati rok izvršitve sklepa na jesen lanskega leta, ko je bil uspešno zaključen javni razpis za prevzemnika blata. Prav zato je Saubermacher novembra lani začel z odvažanjem blata, saj bi občina v primeru neupoštevanja sklepa bila primorana plačati kazen.

Zaradi zamrznitve cen na škodi občina

Ker je mestni svet na zadnji seji vnovič zamrznil cene komunalnih storitev, je celoten strošek doslej padel na breme občine, kar pa, kot tam opozarjajo, po zakonu ni mogoče, saj je ta lahko celo kaznovana, če iz proračuna lokalne skupnosti plačuje stroške javnih storitev.

Kot poudarjajo, je zato nujno sprejetje vnovičnega dviga cene. A ker bi tokrat šlo za nekoliko višje povišanje cen, kot ga predvideva uredba vlade, bi za slednje potrebovali tudi potrditev ministrstva za okolje in prostor. Od februarske seje mestnega sveta je tako odvisno, ali bodo svetniki vnovič potrdili povišanje cene porabljene pitne vode, s tem pa omogočili plačilo stroškov izvajalca.

Strošek odvoza bi se na položnicah občanov na mesečni ravni pri povprečni porabi gospodinjstva povišal za nekaj manj kot 1,50 evra. Ob tem na mestni občini napovedujejo, da bi se znesek na položnicah po končani sanaciji in poplačilu nastalih stroškov, kar načrtujejo v roku dveh let, znova vrnil na višino, ki bo pokrivala stroške odstranjevanja dnevnih količin blata. Po doslej znanih podatkih naj bi se ta cena znižala.

Sicer pa je bilo na istem razpisu za odvoz dnevno proizvedenega blata izbrano podjetje Gorenje Surovina, ki bo z delom pričelo aprila. Ob tem na MOM poudarjajo, da se količina proizvedenega blata zmanjšuje, to pa bi lahko prispevalo tudi k nižjim cenam na položnicah ter pripomoglo k še bolj odgovornemu ravnanju do okolja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.