Slovenija
109 ogledov

Višje cene zaradi DDV

slovenija 08.06.11, kumare, domace kumare, zelenjava, bakterija, Ljubljanska trz Anže Petkovšek
Ta mesec so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni zvišale za 2,6 odstotka. Višja stopnja DDV, ki je začela veljati julija, je k temu prispevala 0,5 odstotne točke.

Na statističnem uradu so izračunali, da se je julija letna stopnja inflacije razmeroma veliko zvišala - bila je 2,6-odstotna, prejšnji mesec pa 1,9-odstotna. To je najverjetneje pripisati višjemu DDV, ki ga je uvedla vlada Alenke Bratušek. Zaradi višjih stopenj DDV so se zvišale predvsem cene goriv in energije, tobačnih izdelkov, telefonskih in internetnih storitev, drugih izdelkov (med drugim hrane, pohištva, gospodinjskih aparatov in bele tehnike ter zdravil) in storitev (med drugim komunalnih, gostinskih storitev, popravil avtomobilov, pogrebnih, veterinarskih in storitev za vzdrževanje gospodinjstva).

Zelenjava dražja za 20 odstotkov

K skupni letni rasti cen so največ (za 0,7 odstotne točke) prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač; zelenjava se je podražila za kar 20 odstotkov, sadje za 17, meso za štiri odstotke. Letna inflacija je višja tudi zaradi višjih cen gostinskih storitev, električne energije (podražila se je za 13 odstotkov), alkoholnih pijač (dražje so za deset odstotkov) in tobačnih izdelkov. Na letni ravni so med podražitvami izstopale še višje cene odvoza komunalnih odpadkov (za 20 odstotkov), storitev v prevozu (za 14 odstotkov), letalski potniški prevoz (za 13 odstotkov) in kanalščine (za 12 odstotkov). Na znižanje letne rasti cen pa so vplivale nižje cene plina (za 15 odstotkov), osebnih avtomobilov (za 4 odstotke) in cestnega potniškega prometa (za 15 odstotkov).

Manjši upad cen

Na mesečni ravni je statistični urad izračunal deflacijo, ki je julija običajna. V zadnjih štirih letih je bila ta enoodstotna, v letošnjem juliju pa so se cene v povprečju znižale le za 0,3 odstotka, kar je bila spet posledica zvišanja stopenj DDV. "Tudi letos so poletne sezonske razprodaje oblek in obutve močno prispevale k negativni rasti cen (1,2 odstotne točke)," so povedali na statističnem uradu in dodali, da so se obutev in oblačila pocenila za slabih 17 odstotkov. Obratno so vplivale višje cene počitnic v paketu, ki so se v povprečju podražile za 12 odstotkov.

Komentarjev 3
  • Mitoka 10:37 01.avgust 2013.

    Nakupovalni časi so se spremenili. Ljudje smo se že navadili na zviševanje cen, vendar smo spremenili pogled na nakupe in pač racionalno nakupujemo, predvsem pa uporabljamo vse opcije za cenejše nakupe v smislu kartic ugondosti ali pa kakšnih kuponov, kjerkoli. ...prikaži več Jaz največ privarčujem mesečno s tuševo kartico zvestobe, ki se mi po uvedbi dnarja še bolj splača, privarčujem veliko tudi pri gorivu na petrolu in še bi lahko naštevala. Pozitivna je uvedba tudi t.i. kuponka, ki ti res nudi veliko popustov. Vse je zlo enostavno, samo brskat moraš okoli in vedno kaj najdeš :)

  • ac-dc 17:01 31.julij 2013.

    Še več vrtičkov in domače pridelave....in ne podpirat trgovskih oderuhov, ko prodajajo češnje po 8 ali 10€. Takoj grem k sosedi na vrt, mi bo dala par buč, kumar in paradajzov, jaz pa ji bom dal kilo gob.

  • allstarr111 16:12 31.julij 2013.

    LOL pa kako se jeli narod prepričevat da kupec ne bo nosil bremena :) Ma če znaš seštet 1+1 veš da to ne more bit, ampak naši oderuhi (trgovci) so šli še korak dlje, namesto 2% so dvignili za 20 :)