Slovenija
20 ogledov

1600 milijard stroškov

maščoba Profimedias
Strokovnjaki ugotavljajo, da imajo države zaradi debelosti vsako leto 1.600 milijard evrov stroškov.

Debelost ni le eden od glavnih razlogov za globalno slabšanje zdravja, pač pa ima tudi zelo velike posledice v gospodarstvu. McKinsey Global Institute (MGI) ugotavlja, da epidemija debelosti svetovno gospodarstvo namreč vsako leto stane 1.600 milijard evrov – v znesek so vključeni stroški zdravljenja, naložbe za omilitev posledic in manjša učinkovitost. 

Podružnica za ekonomske raziskave svetovalne družbe McKinsey ugotavlja, da je ta znesek približno enak vsoti bruto družbenega proizvoda Italije in Rusije.

Na lestvici stroškov, ki jih družbi povzročajo ljudje, je MGI  debelost postavil na tretje mesto, takoj za kajenje in oborožene konflikte – oba družbo staneta 2.100 milijard letno.

Več kot 2,1 milijardi ljudi, ali skoraj ena tretjina svetovnega prebivalstva je imela lani prekomerno težo ali pa so bili kronično predebeli, ugotavljajo raziskovalci. Za primerjavo, leta 1980 je bilo takšnih prebivalcev 857 milijonov. Dan danes je problematika prekomerne teže akutna predvsem v razvitih državah. 

Komentarjev 2
  • ennanova 09:30 21.november 2014.

    TA TEDEN GSO in STRUPI OKOLI NASIntervju z Antonom Komatom; "Osvobodimo svobodo" 6. del - GSO in strupi okoli nashttp://za-misli.si/subkultura/intervjuji/1969-intervju-z-antonom-komatom-osvobodimo-svobodo-6-del-gso-in-strupi-okoli-nas

  • mijaliza 15:27 20.november 2014.

    Naša država nima nobenih stroškov z debelostjo.....hrano, obleke, zdravila, si človek plača sam posredno ali neposredno. Če ima zdravstvene težave, gre k zdravniku, ki ga plačuje iz obveznega in dopolnilnega zavarovanja, če gre na operacijski poseg tega krije zavarovalnica, ki ...prikaži več jo zopet plača sam.........tako da nehajte iskat razloge kako bi opravičili davek na sladkor.....ker je to najbolj banalen razlog. Ljudje so debeli ker jejo nekvalitetno hrano, ker si druge ne morejo privoščit včasih pa tudi nočejo!