Slovenija
20 ogledov

Zaradi dumpinga jeseni pouka še ne bo

OŠ Brestanica
1/4
Tadej Mesarič
Zaradi odpovedi pogodbe bodo septembra Osnovno šolo Adama Bohoriča Brestanica še prenavljali. Pouk med drugim tudi v elektrarni.

Gradbeno podjetje Begrad je po dobrem mesecu energetske prenove brestaniške osnovne šole odstopilo od pogodbe. Da bi gradbena dela končali še pred začetkom novega šolskega leta, so imeli prejšno šolsko leto učenci nekaj dni celo aktivnosti izven šole. Kljub temu, da je Občina Krško nov javni razpis objavila nemudoma, pouk pred oktobrom v šoli zagotovo ne bo mogoč. Osnovna šola naj bi se za nadomestne prostore za izvajanje pouka tako že pogovarjala s Krajevno skupnostjo Brestanica, termoelektrarno, Gradom Rajhenburg, župniščem in hostlom Kozmus. Izkoristili bodo tudi telovadnico, ki je ne prenavljajo.

Lagali o bančni garanciji

Begrad je pogodbo prekinil prejšnji četrtek, potem ko po mesecu dni ni uspel zagotoviti bančne garancije za dobro izvedbo del, ki bi jo morali predložili v desetih dneh od podpisa pogodbe. Občini naj bi gradbinec vseskozi zagotavljal, da garancijo ima, a jim je vse do odstopa od pogodbe ni predložil. Občina je tako tudi ne more unovčiti, bo pa zahtevala povrnitev škode, ki je nastala ali še bo nastala, saj je del zgradbe trenutno brez oken. "Na srečo se dela na strehi in odstranitvi stavbnega pohištva še niso začela v celoti, zato je verjetnost škode precej manjša, kot bi bila, če bi se dela intenzivno začela izvajati," pojasnjujejo na občini.

Zahtevali znižanje kakovosti

Kot razlog za prekinitev posla občina v novem javnem razpisu navaja tudi, da je Begrad namenoma spregledal predpisan nivo kakovosti in ponudil nerealno ceno:“Kar se je v primeru izbranega izvajalca pokazalo v tem, da so nominirani podizvajalci odstopili od izvedbe zaradi prenizkih cen, izvajalec in njegovi kandidati za podizvajalce, pa so nemudoma začeli s pritiski po zamenjavi opreme in materialov, ki so jih sicer v fazi oddaje ponudbe ponujali.“

Občina na znižanje standardov ni pristala, saj - kot pravijo - prihranjenih nekaj tisočakov ne odtehta škode, ki bi jo povzročili slabši materiali. "Žal izigravanje nedodelanega in nepremišljenega sistema javnega naročanja s strani ponudnikov povzroča dolgoročno nepopravljivo škodo objektom, ki jih obnavljamo," nadaljujejo na občini in dodajajo, da ni nezanemarljivo tudi dejstvo, da cene, ki so bistveno nižje kot ocenjene vrednosti, ne omogočajo črpanja evropskih sredstev, ki so za posamezen objekt odobrena.

Bi se dumpinški ponudbi lahko izognili?

Na občini navajajo, da bi se dumpinškim cenam težko izognili, saj je v fazi izvedbe javnega naročila zelo težko izločiti ponudnika, ki ponuja prenizko ceno za nivo kvalitete, saj je "takšna odločitev največkrat izpodbijana na državni revizijski komisiji, še večkrat pa je takšna odločitev obravnavana s strani medijev, podkrepljena z očitki o korupciji in negospodarnosti“.

Vprašanja o razlogih za oddajo dumpinških ponudb smo naslovili tudi na Begrad. Njihove odgovore še pričakujemo …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.