Slovenija
27 ogledov

Zaradi evidence napačen davek

ljubljana 23.03.2010 BS3, stanovanja, stanovanjski bloki za Bezigradom v Ljublja Saša Despot
Register. Ker evidenca nepremičnin ni popolna, bi lahko okoli 80 tisoč zavezancev plačevalo napačno odmerjen davek. Geodetska uprava. Evidence ne bodo prenovili, ker morajo spremembe sporočiti lastniki.

Podatki v registru nepremičnin Geodetske uprave RS (Gurs), ki bodo osnova za izračun nepremičninskega davka naslednje leto, niso popolni. To so ugotovili tudi na Občini Kamnik, ko so lani ažurirali evidenco zaradi odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki se zdaj plačuje namesto nepremičninskega davka. "Evidenca ni izkazovala dejanskega stanja v naravi, zato so se vsi objekti v občini preverili tudi na terenu," so pojasnili v Kamniku, kjer so, potem ko so evidenco posodobili, Gursu predlagali popravke približno sedmih odstotkov stavbnih delov. Če predpostavimo, da je enako po vsej državi, to pomeni, da bo 82 tisoč od milijona lastnikov oziroma uporabnikov stavbnih zemljišč plačevalo napačno odmerjen davek.

Da register – popis nepremičnin so končali pred petimi leti – ni popoln, so pokazali že primeri vil Rajka Hrvatiča, Danila Daneua (predsednika turistično-gostinske zbornice) in Vitoslava Türka. Prva – večnadstropna vila z bazenom nad Portorožem – v registru sploh ni obstajala, parcela pa je bila ocenjena na vsega 17.708 evrov. Večnadstropna Daneuova hiša je bila ocenjena na le 38 tisoč evrov, medtem ko so nepremičninski agenti ocenili, da je vredna najmanj milijon evrov. Türkova vila pa je evidentirana kot uta, ki je po oceni Gursa vredna le 3.038 evrov.

Evidenc ne bodo posodobili

Med pomanjkljivostmi registra nepremičnin so sicer v Kamniku izpostavili napačne površine stanovanjskih hiš, poleg tega pa od 150 do 200 stavb v registru sploh ni bilo vpisanih, so ugotovili na terenu. Menijo, da je osnovni problem registra nepremičnin sistem, saj lahko vpis v evidenco predlaga lastnik ali uporabnik objekta, Gurs pa pravilnosti podatkov pred vpisom v evidenco ne preverja. "Kakovost podatkov v registru nepremičnin je odvisna od virov podatkov. Podatki o parcelah in stavbah, evidentirani v upravnih postopkih, so pravilni. Za podatke, ki jih neposredno posredujejo in spreminjajo lastniki nepremičnin, pa so odgovorni lastniki nepremičnin," so odgovorili na Gursu.

Evidence do uvedbe nepremičninskega davka ne bodo prenovili: "Stalno pa pozivamo lastnike, naj posredujejo podatke o dejanskem stanju nepremičnin, če ugotovimo, da nepremičnina ni evidentirana ali podatki niso pravilni." Na Gursu torej računajo na poštenost tistih, ki v registru nimajo pravilnih podatkih, čeprav bi nato na podlagi teh lahko plačevali več davka.

Namenska, ne dejanska

Pri obdavčitvi bo pomembno tudi, kako je evidentirana raba zemljišč. Obdavčila se bo namreč namenska in ne dejanska raba. Če nekdo zemljišče uporablja kot njivo, a je to po namenski rabi že stavbno zemljišče ali celo zemljišče za gradnjo stavb, bo obdavčeno kot stavbno zemljišče, so povedali na ministrstvu za finance in dodali: "O podatku o namenski rabi odloča občina, ki je pristojna za pošiljanje teh podatkov v register. Tega podatka lastnik zemljišča v registru ne more spremeniti sam."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.