Zdravje > Aktualno
405 ogledov

Zaradi fentanila v nevarnosti vse več Američanov

Prince Profimedias
Fentanil, ta zelo močan analgetik zaradi katerega je umrl tudi Prince, ubija vse več Američanov.

V začetku aprila je zaradi predoziranja s fentanilom samo v desetih dneh umrlo kar dvanajst ljudi, sporočajo iz Združenih držav Amerike.

Sicer je ta za zdaj najmočnejši znani narkotik in opioidni analgetik kar petdesetkrat močnejši od heroina ter stokrat od mofrija, opozarjajo na spletni strani ameriškega Centra za nadzor bolezni.

Droga, ki jo izdelujejo v nelegalnih laboratorijih po ZDA, je sivo-zelene barve, njena glavna sestavina pa je fentanil, ki se sicer uporablja za blažitev najhujših bolečin in anestezijo. 

Fentanil | Avtor: Profimedias Profimedias

V ZDA zato opozarjajo, da gre za zelo močno in nevarno sestavino, ki jo bolniki dobijo šele po tem, ko postanejo odporni na druga, sicer podobna zdravila za blaženje bolečin. Nasploh fentanil dobijo le najtežji bolniki, ki morajo biti v času jemanja pod strogim zdravniškim nadzorom, saj zdravilo povzroča težave z dihanjem. 

Že manjša količina tega sintetičnega opiata lahko povzroči smrt. Velik problem pa je v tem, da ga je zelo lahko dobiti na črnem trgu, saj se je njegova sicer nezakonita proizvodnja zelo razširila.

Ameriška agencija  za boj proti drogam DEA navaja, da se je stopnja smrti zaradi prevelikega odmerka sintetičnih opiatov v ZDA od leta 2014 povečala kar za osemdeset odstotkov, še posebej v državi Ohio ( 92 na 514 smrti)

Sicer se število umrlih v zadnjih letih giblje v valovih. Med letoma 2005 in 2007 jih je bilo kar tisoč, največ v Chicagu, Detroitu in Philadelphii.

Kot je potrdil patolog iz Minnesote, naj bi Prince ta močan opiat za blaženje bolečin vzel nehote. Sicer naj bi se zvezdnik zdravil zaradi zaradi abstinenčnih simptomov, povezanih z odvisnostjo od opiatov.

 

Komentarjev 1
  • McClain 22:32 08.junij 2016.

    jaooooooo, fentanil ga je fental...