Slovenija
313 ogledov

Obeta se pet dni več dopusta in še marsikaj

slovenija 04.02.14, sneg, led, zled, snegolom, lom dreves, nevarno vozisce zarad Anže Petkovšek
Višja denarna socialna pomoč, pomoč ob rojstvu otroka za vse, višji otroški dodatki in pet dni več plačanega očetovskega dopusta. Vse to in še več se nam obeta zaradi gospodarske rasti v lanskem letu.

Razvpiti Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) je namreč nekatere pravice zamrznil dokler ne bo rast BDP dva ali več 2,5 odstotka, podobno tudi zakon, ki je prinesel 15 dni več v celoti plačanega očetovskega dopusta. 

Najprej sociala 

CSD Šiška | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Skoraj zagotovo lahko računamo na višje otroške dodatke in višjo socialno pomoč, saj je bila odmrznitev vezana na dvoodstotno gospodarsko rast, ki smo jo lani zagotovo dosegli. Pravico do otroškega dodatka bodo dobili tudi vsi, ki so v sedmem in osmem dohodkovnem razredu in imajo več kot 638,09 evra dohodka na družinskega člana, v petem in šestem razredu, kjer je bil otroški dodatek znižan, pa se bo znova zvišal. 

Zvišala se bo tudi denarna socialna pomoč, osnovni znesek minimalnega dohodka, na podlagi katerega se računajo vse socialne pomoči, se bo zvišal za slabih dvajset evrov (na 288,81 evra). 

Vse to pa si lahko obetamo šele v letu 2016, saj je Zjuf predvidel, da njegove določbe veljajo tudi še v letu, ki sledi letu, v katerem smo dosegli predpisano rast. 

Odločilne bodo morda stotinke

Šopek drugih pravic pa še visi v zraku, saj so vezane na določbo, da mora rast preseči 2,5 odstotka. Urad za makroekonomske analize in razvoj je za lani napovedal točno 2,5-odstotno rast, enako tudi Mednarodni denarni sklad. Ali jo bomo dejansko tudi presegli, pa bodo izračunali statistiki. Podatke za zadnje tri lanske mesece bodo predvidoma objavili konec februarja, če bo rast višja kot 2,5 odstotka, pa mora vlada ugotovitev skladno z Zujfom objaviti v Uradnem listu do 30. septembra. 

Velika sprostitev v javnem sektorju

Če bo rast presegla 2,5 odstotka, bodo zadovoljni zaposleni v javnem sektorju. Konec bo omejitev zaposlovanja, prepovedi sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega dela, omejitev sklepanja pogodb o izobraževanju, omejitev števila dni letnega dopusta in prenehanje pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za zaposlitev. Tudi za vse te določbe velja, da se bodo sprostile šele z letom 2016, na ministrstvu za javno upravo pa že opozarjajo, da se bodo proračunski uporabniki morali držati svojih finančnih načrtov. Marsikje tako že imajo odobrene zaposlitve, a ne denarja za plače.

Odmrznil se bo tudi peti razred za državne štipendije, pomoč ob rojstvu otroka ne bo več vezana na cenzus, prav tako ne dodatek za veliko družino, za nadomestila ne bo več veljala omejitev dvakratnik povprečne plače, ampak bodo lahko do 2,5-kratnika, starševsko in očetovsko nadomestilo pa ne bo več znižano, ampak se bo izračunalo od sto odstotkov osnove (poenostavljeno rečeno od celotne plače, zdaj je znižano na 90 odstotkov).  

dojenček | Avtor: Profimedias Profimedias
Za trideset dni dopusta otroka načrtujte v letu 2018

Vsem, ki bodo očetje postali v letu 2016, pa se obeta tudi pet dni več v celoti plačanega očetovskega dopusta. Zdaj ga lahko v kosu izkoristijo 15 dni, v letu 2016 (če bo lanska rast presegla 2,5 odstotka BDP) ga bodo imeli 20 dni, leta 2017 25 in leta 2018 30 dni. Ko se bo pravica do 15 dni več dopusta postopno uveljavljala, bo treba vsako leto iz proračuna nameniti dodatnih 5 milijonov evrov. 

Komentarjev 4
  • jozicamurn 17:59 10.december 2016.

    Vse je kao "višje" samo plače niso višje, zadeve v trgovinah pa so najmanj 3x dražje in z isto plačo si lahko privoščimo še manj kot pred leti. Premo sorazmerje ne štima že več let in trgovci samo večajo svoje ...prikaži več marže. Malo bom odšla stran od te teme in se dotaknila naprimer tega:Predvsem me kot žensko zmoti to, da so cene pri izdelkih za vsakdanjo nego in higieno tako visoke. Ti izdelki so v današnjem času že NUJA in so potrebni kot kruh.Kdo ureja davčne stopnje? Tudi to se mora urediti ljudem v prid. Gremo ajde izboljšajmo Slovenijo.

  • mph 18:28 23.junij 2015.

    Več kot skrajni čas, pa ne samo v javnem sektorju. Vsak evro, ki ga nek revež ali nekdo iz "srednjega" sloja dobi, gre takoj v trgovine za najbolj nujno in se takoj vrača v državni proračun, denar kroži, ... Vsak ...prikaži več evro, ki ga dobi že tako ali tako prebogata baraba (super redki so tisti, ki so bogati na pošten način), gre samo na bančni račun in tam stoji.

  • Skippy 12:54 05.januar 2015.

    Joj, kaka nora država. Sredi gozda delamo ležeče policaje in rišemo prehode za pešce. Za srne mogoče?