Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Zaradi gripe v ambulantah vse več ljudi

Zdravstvena ambulanta Profimedias
V ambulantah naraslo število obolelih zaradi gripe, kažejo tedenski podatki nacionalnega inštituta od koder poročajo, da je drugih respiratornih virusov vendarle nekoliko manj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje že leta pozorno spremlja  razširjenost akutinih okužb dihal na osnovi opazovanja vzrorca, v katerega zajame štiri odstotke populacije. 

Iz približno 40 ambulant osnovnega zdravstvenega tedensko beležijo podatke o številu bolnikov, ki so odšli k zdravniku, bodisi z gripo ali z drugo akutno okužbo dihal. Za boljšii vpogled v sezono jim vzorce kužnin dihal posredujeta še dve bolnišnici.

Na tak način lahko na nacionalnem institutu za vsak teden posebej ocenijo, kako poteka sezona gripe, kjer so prikazani trend rasti ( povečevanje oziroma zmanjševanje števila obolelih), geografska razširjenost in intenziteta sezone, s katero število obolelih primerjajo s prejšnjimi sezonami.

Zaradi gripe v zadnjem tednu naraslo število obiskov ambulant

Gripa | Avtor: NIJZ NIJZ
Podatki kažejo, da je število obiskov v ambulantah osnovnega zdravstva zaradi gripi podobne bolezni naraslo na približno štirideset na vsakih sto tisoč prebivalcev, število obiskov zaradi drugih akutnih okužb dihal pa na 1600 na vsakih sto tisoč prebivalcev.

V tednu med med 9. in 15. januarjem se je še povečal priliv vzorcev za testiranje, narasel pa je tudi delež vzorcev, pozitivnih na gripo. V 40 odstotkih testiranih vzorcev je NIJZ tako potrdil prisotnost virusa influence.

Kroži influcenca tipa A 

Virusi | Avtor: NIJZ NIJZ
Od tega je bilo 86 odstotkov influence A in 14 odstotkov influence B. Kot podtip pri influenci A dokazujejo izključno A (H3N2), pri influenci B pa linijo Yamagata. Okužbe z respiratornim sincicijskim virusom ali RSV so dokazali pri šestih odstotkih bolnikov.

V NIJZ so zapisali, da se nekaj podobnega dogaja tudi drugod po v Evropi, nekatere države pa so že dosegle vrh epidemije, podrobne podatke po državah si lahko ogledate na posebni spletni strani.

Zaplete povzroča predvsem starejšim

V NIJZ ugotavljajo še, da pojavljanje gripi podobne bolezni prav tako narašča tudi v Evropi. Kot kaže, so nekatere države že dosegle vrh epidemije. Tudi v Evropi prevladuje influenca A, podtip A, ki v večjem številu in težje prizadene starejše. Za to starostno skupino predvsem iz Francije in Portugalske poročajo tudi o več hospitalizacijah in višji umrljivosti v zadnjih tednih.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.