Zdravje > Aktualno
76 ogledov

Zaradi hitrih sprememb vremena razdražljivi, depresivni ali z glavobolom

Glavobol Profimedia
Temperaturne spremembe lahko vplivajo tudi na naše telesno in psihihično počutje. Nekateri so lahko zato bolj agresivni ali razdražljivi, drugi prej zapadejo v depresijo.

Še v nedeljo čez dan smo bili priča relativno visokim dnevnim temperaturam, medtem ko se je v ponedeljek ohladilo in prve snežinke so padle celo v nižinah. Po napovedih vremenoslovcev bodo temperature v prihodnjih dneh nihale od -5 stopinj Celzija v jutranjih urah v alpskih dolinah do 12 stopinj Celzija ob morju. 

"To kar najbolj moti so temperaturne spremembe, ki se dogajajo znotraj enega dne. Tudi mladi in zdravi dobijo glavobole, hipertenzijo, moti jih nespečnost ali blago siljenje na bruhanje," je za srbski Kurir povedala Radmila Šehić iz beograjske nujne medicinske pomoči. "Ljudje so brez energije in pritožujejo se, da jim srce hitreje utripa ter da jih stiska v prsih." 

Nevropsihiatrinja Jasna Kekić je pojasnila, da vremenske spremembe povečujejo stres. "Temperaturne razlike vplivajo na ljudi različno, odvisno od njihovega temperamenta," pravi Kekiževa. "Na nekatere vplivajo tako, da postanejo bolj agresivni ali nemirni, medtem ko se bodo drugi bolj otožni ali depresivni. Vsaka sprememba vremena vpliva na naše psihološko stanje, čeprav z njim ni neposredno povezana."

Zdravnica Nevenka Dimitrijević pa je povedala, da lahko hiter prehod iz ogrevanega prostora na mraz lahko izzove glavobol. "V teh pogojih se virusi hitro širijo, prostore je potrebno večkrat prezračiti," opozarja. "Vlaga v zraku z manj sonca lahko vpliva na razpoloženje in izzove razdražljivost in depresijo."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.