Svet
48 ogledov

Zaradi korupcije odstavili predsednico

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hye EPA
Južnokorejski parlament je danes izglasoval odstavitev predsednice države Park Geun-hye zaradi korupcijskega škandala, v katerega je vpletena njena dobra prijateljica.

Za odstavitev sta glasovali potrebni več kot dve tretjini poslancev, 234 od skupno 300, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hye | Avtor: EPA EPA
S tem so se njena pooblastila prenesla na premierja do odločitve ustavnega sodišča, ali bo odločitev parlamenta potrdil in s tem dokončno odstavil predsednico s položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
Do odločitve ustavnega sodišča bo potrebno čakati do šest mesecev, v tem času pa bo Parkova ostala v predsedniški palači, medtem ko državo čaka obdobje politične negotovosti in paralize.
 
Poslanci so odstavitev izglasovali po tednih množičnih protestov, na katerih je tudi več sto tisoč Južnokorejcev vseh slojev in starostnih skupin zahtevalo njen odstop.
 
Predsednico obtožujejo, da je svoji prijateljici Choi Soon Sil pomagala pri izsiljevanju podjetij za denar in dovolila vmešavanje v državne zadeve.
 
dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 16:36 09.december 2016.

    več stotisoč ljudi je skupaj protestiralo i feel slovenija nikolii in nikdar

  • Bosko Boki 12:25 09.december 2016.

    Pri nam sami odstopijo, počakajo da se prah poleže in gredo na drugo delovno mesto.

  • Papaja Popi 09:00 09.december 2016.

    To mi delaj !In kdaj bodo pri nas koga odstavili zaradi korupcije ?