Magazin > Film & Glasba & TV
39 ogledov

Zaradi ljubljenčkov že večkrat v nevarnosti

Shaun Fogget
1/3
Endemol
"Krokodili so izjemno nevarni, zato je spoštovanje nujno," pravi Shaun Foggett, ki ima nevarno strast - obožuje krokodile, aligatorje in kajmane. Postavili smo mu nekaj vprašanj o njegovi življenjski misiji in o nevarnih situacijah, v katerih se je zaradi svojih ljubljenčkov znašel.

Foggett je tako zaljubljen v te nevarne plenilce, da jih je več kot 20 gostil kar na domačem vrtu. Sosedi se menda zaradi tega niso pritoževali, a Foggett je vedel, da v takšni situaciji živali ne morejo prebivati. Sklenil je, da bo ustanovil krokodilji živalski vrt. Njegova prizadevanja za odprtje ZOO-ja lahko od 4. do 25. novembra spremljate na kanalu Viasat Nature! 

Številni se verjetno sprašujejo, zakaj ste si za svoje življenjsko poslanstvo izbrali boj za dobrobit krokodilov.
Zakaj krokodili? Dobro vprašanje, a odgovora nanj še nimam. Nekaj je na njih … Privlači me njihov plenilski nagon. Fascinirajo me že od malih nog, ko sem jim gledal na malem zaslonu. Ko sem odrasel, sem o njih izvedel še več, tudi to, da imamo o njih napačno predstavo in da so ogrožena vrsta. O krokodilih ne vemo veliko in ravno to me je spodbudilo k raziskovanju in delu z njimi.

Pravijo, da ste avstralska različica Krokodila Dundeeja. Je to za vas kompliment?
V tem primeru ne gre za resnično osebo. Sem le nekdo, ki ljubi krokodile in želi to ljubezen deliti z drugimi, enakomislečimi ljudmi. Tem živalim želim pomagati.

Steve Irwin alias lovec na krokodile je bil tako kot vi zaljubljen v divje živali. Zanj se je ta ljubezen končala s smrtjo. Kako pa vi poskrbite za svojo varnost?
Živali je treba spoštovati. Krokodili so izjemno nevarni, zato je spoštovanje nujno. Vedno pa ostaja neko tveganje, ki ga poskušaš zmanjšati na minimum.
 
Za koliko različnih vrst krokodilov skrbite v svojem živalskem vrtu? Se med sabo razlikujejo?
V divjini živi 23 različnih vrst, v živalskem vrtu pa jih imamo 13. Med sabo se zelo razlikujejo. Veliko ljudi je prepričanih, da morski krokodili prebivajo le v slani vodi, a temu ni tako. Morsko vodo tolerirajo; opazili so jih celo sredi oceana. Od tod tudi njihovo ime – morski krokodili. Poudariti je treba, da imajo vsi krokodili žleze, ki iz njihovega telesa odvajajo sol, zato lahko prebivajo v slani ali rahlo slani vodi.

Ali imajo krokodili osebnost?
Nedvomno. Imamo 108 krokodilov. Med skupinami je opaziti značajske razlike. Krokodili so pametnejši, kot si mislimo. Da se jih trenirati, poznavanje njihovega značaja pa nam pomaga pri ravnanju z njimi.
 
Ste bili kdaj v nevarnosti?
V divjini ne, doma pa, saj bivajo v ujetništvu. Bilo je kar nekaj primerov, ki jih ne bi rad še enkrat doživel. Iz njih sem se veliko naučil, zato se ne bi smeli več ponoviti.

Nam lahko opišete kakšen nevaren dogodek?
Med snemanjem oddaje smo lovili 2,5 metra dolgega kajmana. Moj prijatelj je pri tem uporabljal tehniko, ki je še nisem poznal. Pokril mu je oči in skočil nanj. Tega do tistega trenutka in s tako veliko živaljo še nisem naredil. Ker smo bili v majhnem prostoru, je šlo za zelo nevarno izkušnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.