Zdravje > Aktualno
92 ogledov

Zaradi leč je oslepel na eno oko

Stephen Souther Profimedias
Moški iz Velike Britanije je oslepel zaradi redke okužbe pri uporabi kontaktnih leč.

Upokojeni inžinir Stephen Souther (69) je na eno oko oslepel, potem ko se je pri uporabi kontaktnih leč okužil s parazitom acanthamoeba. Pretrpel je grozljive bolečine, medtem ko je ameba razjedala njegovo roženico in mu tako uničila vid. 

Kriv je mikroorganizem

Potem, ko je tri leta brez težav uporabljal kontakne leče, so v njegovem očesu odkrili mikroorganizem. Dobil je diagnozo acanthamoeba keratitis, t. j. vnetje v roženici, ki ga povzroča ameba - parazit acanthamoeba.

Stephen Souther | Avtor: Profimedias Profimedias
Ljudje, ki uporabljajo kontaktne leče, so v večjem tveganju, da se okužijo s parazitom med umivanjem, tuširanjem ali plavanjem, saj se ameba lahko ujame med oči in kontaktno lečo.

Prav med njimi se zgodi 85 odstotkov okužb, sicer pa so okužbe precej redke. 

Nočna mora

Souther je za britanski Daily Mail povedal: "Bila je to nočna mora od začetka do konca. Vplivalo je na moje delo in socialno življenje."

Problem je prvič zaznal januarja, ko je v očesu opazil rdečino, bolečina pa je bila tako huda, da ni mogel spati. Odšel je v bolnišnico, saj se je bal, da ima glavkom, ki je prizadel njegovega očeta. 

Zdravnik je diagnosticiral vnetje oči in mu predpisal kapljice, a bolečina po tem ni minila, temveč se je še stopnjevala, zameglil pa se mu je tudi vid. 

Stephen Souther | Avtor: Profimedias Profimedias
Na očesni kliniki so mu končno postavili pravo diagnozo. Kljub zdravljenju je postopno izgubil vid, ki je popolnoma izginil letos poleti. 

Pomembna je higiena

Oftalmologi pri uporabi leč svetujejo vzdrževanje higiene, kar ne pomeni le, da si roke umijemo, potrebno si jih je tudi dobro osušiti, sicer lahko na lečo prenesemo mikrobe iz vode, med katerimi je tudi acanthamoeboa.

Ta se lahko zadržuje v bojlerjih, ki segrevajo vodo v kopalnicah, lahko pa jo najdemo tudi na drugih površinah v kopalnici. 

Acanthamoeba se prilepi na kontaktno lečo in preko nje pride na roženico ter povzroči akutno bolečino. Z zdravili je mogoče zdraviti okužbo, ki pa se jo je kljub temu zelo težko znebiti.

V nekaterih primerih pacient potrebuje presaditev roženice, a se ta lahko konča z izgubo vida. 

Okužbo lahko preprečite tako, da med plavanjem ali tuširanjem ne nosite kontaktnih leč, ki jih tudi ne smete čistiti z vodo iz pipe ter s higieno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.