Svet
15 ogledov

Orban neveljavnosti referenduma ne bo spoštoval

Referendum na Madžarskem Profimedias
Referenduma o begunskih kvotah EU se je včeraj na Madžarskem udeležilo 39,9 odstotka volivcev, kar je manj od potrebnih več kot 50 odstotkov za veljavnost, kažejo podatki osrednje volilne komisije po preštetih 99,8 odstotka glasov.

Premier Viktor Orban je kljub neveljavnosti referenduma obljubil uveljavitev volje ljudstva. Kvote je zavrnilo  98,3 odstotka volilcev, ki so se udeležili referenduma. Orban je rezultat ocenil  kot izjemen in poudaril, da EU ne more prisiliti Madžarske, da sprejme begunce.

Referenduma se je udeležilo manj kot 40 odstotkov volilcev. Madžarska volilna zakonodaja predvideva, da mora za veljavnost referenduma glasovati polovica volilnih upravičencev. Orban je pred referendumom sicer napovedal, da bo v primeru negateivnega rezultata odstopil, zdaj pa napoveduje spremembo referendumske zakonodaje.

Včeraj ob oddaji glasovnice je Orban dejal, da so ponosni, da kot prvi glasujejo o tem vprašanju. "Žal smo edini," je dodal. Orban je sicer prepričan, da bo referendumu na Madžarskem sledili še referendumi na Češkem, Poljskem in Slovaškem.

Preberite: Madžarski referendum o kvotah: Bodo sledile tudi druge države EU?

Opozicija referendum bojkotirala

Opozicija je referendum bojkotirala, nekatere stranke pa so volivce pozvale, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico.

Vodja skrajne desničarske stranke Jobbik Gabor Vona  je rezultat referenduma označil za osebni neuspeh Orbana.

Z referendumom želi Orban po lastnih besedah dokazati, da večina Madžarov želi moč sprejemanja odločitev ohraniti v rokah lastne vlade in je ne predati EU. A analitiki poudarjajo, da gre predvsem za poskus Orbana, da bi utrdil oblast.

V Bruslju poudarjajo, da gre za referendum o prihodnjih kvotah oz. odločitvah zanje, ne obstoječih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • dragec 20:30 03.oktober 2016.

    bagra nacionalistična

  • dragec 16:32 03.oktober 2016.

    Tepca, živite v socializmu, referendum iin volitve nisoobvezni

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:55 03.oktober 2016.

    Zakaj me tale Orban tako močno spominja na Erdogana?