Slovenija
35 ogledov

Zaradi nujne medicinske pomoči peticija na peticijo

Nad enotnim regijskim urgentnim centrom, ki bi bil v SB Celje, na Celjskem vsi n Žurnal24 main
Podpise proti reorganizaciji nujne medicinske pomoči začeli zbirati tudi na Notranjskem. Nezadovoljni tudi v Kamniku, Ormožu v Mežiški dolini in Krškem.

"Strokovna skupina ministrstva za zdravje je napačno ocenila geografske in demografske lastnosti krajev in bo s predlagano reorganizacijo močno posegla v dostopnost občanov do urgentne medicinske oskrbe," menijo v stranki Naša Notranjska. Gre za še eno območje, kjer s predlogom reorganizacije nujne medicinske pomoči ministrstva za zdravje, niso zadovoljni.  

"Geografske in poselitvene značilnosti narekujejo vsaj ohranitev trenutne organiziranosti NMP v zdravstvenih domovih v Cerknici in Logatcu," so prepričani v stranki.

V ekipi ne bo zdravnika

Dežurna služba nujne medicinske pomoči je sedaj organizirana v zdravstvenih domovih Cerknica in Logatec. V ekipi so zdravnik, medicinski tehnik oziroma zdravstvenik in voznik reševalec. Po predlogu reorganizacije nujne pomoči bosta na območju ostali reševalni vozili z dvema reševalcema, zdravnika pa v ekipi NMP ne bo. Prihajal bo iz satelitskega urgentnega centra v Postojni.

"Ministrstvo miri občane, da bo v vozilu še vedno prisoten diplomiran zdravstvenik z novimi pooblastili, predvsem pri posredovanju pri srčnih zastojih. Vendar pa je statistično gledano takih primerov le tri odstotke. Pri vseh ostalih stanjih, ki zahtevajo pregled zdravnika, pa se čas posredovanja nevarno podaljšuje."

V Postojni naj bo prava urgenca!

Predlagatelji peticije zahtevajo tudi spremembo statusa satelitskega urgentnega centra v Postojni v urgentni center. Najbližja urgentna centra sta sicer v Ljubljani ali v Izoli. 

"Po trenutnem predlogu je Primorsko-Notranjska regija edina statistična regija v Sloveniji, ki nima svojega urgentnega centra, kar se nam glede na geografske in demografske značilnosti zdi nesprejemljivo."

V Ravnah hočejo satelitski center

Novi  organizaciji službe nujne medicinske pomoči ostro nasprotujejo tudi v Mežiški dolini. Zahtevajo, naj se na Ravnah na Koroškem ustanovi satelitski urgentni center,  oziroma zahtevajo, naj se vsaj ohrani obstoječe stanje oskrbe.

Predlog pravilnika o službi nujne medicinske pomoči za Koroško predvideva vzpostavitev urgentnega centra v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in enega satelitskega centra v Radljah ob Dravi. Na Ravnah na Koroškem je predvidena mobilna enota urgentnega centra.

"Na urgetno pomoč bi čakali 40 minut"

Po obstoječem predlogu urgentna služba do urbanega območja Raven in Prevalj iz Slovenj Gradca ne prispe v desetih munutah, kolikor je predvideni čas za posredovanje, opozarja župan Tomaž Raven. Še bolj je od Slovenj Gradca oddaljena Črna na Koroškem, kjer bi na naekterih območjih, po menju lokalnih skupnostiin na urgentno pomoč čakali tudi 40 minut ali več.

Že poleti so podpise za peticijo v kateri od vlade zahtevajo, da v času obratovanja in razgranje krške nuklearke, ohrani sedanjo  nujno zdravstveno pomoč v ZD Krško. Skoraj osem tisoč podpisov, ki sih zbrali v dveh tednih. so predali premieru Miru Cerarju, kjer so dobili zagotovilo, da krška enota gleda na vnovo ureditev ne bo ukinjena pač pa za kritične paciente še okrepljena, nekritične pa bodo pošiljali v Brežice.

V Krškem zdaj deluje C-enota NMP: čez dan je zdravnik na voljo samo za urgentne paciente, ponoči pa zdravnik hkrati dela tako v ambulanti kot na terenu.

"Po reorganizaciji bo reševalno vozilo z zdravnikom samo za urgentne paciente na voljo vedno, ko bodo prejeli klic za nesrečo, poškodbo ali življenjsko ogrožajoče stanje," so pojasnili na ministrstvu. Za ostale bolnike in poškodovance bo po reorganizaciji mreže NMP zdravstveni dom ponoči zaprt, po zdravniško oskrbo se bodo morali zapeljati v novozgrajen brežiški urgentni center.

 

Najbolj razburjeni v Kamniku in Ormožu

Skoraj 12 tisoč podpisov proti ukinjanju nujne medicinske pomoči v ZD Kamnik so na ministrstrvo za zdravje predali predstavniki občin Kamnik in Komenda. V Kamniku glede na predlagan pravilni ne bo dežurnega centra pač pa le mobilna enota reševalnega vozila v katerem bo diplomirani zdravstvenik oziroma diplomirana medicinska sestra ter zdravstveni reševalec.

Taka ureditev NMP je predvidena tudi za Ormož, kjer je nujna medicinska pomoč v ZD Ormož zdaj na razpolago v rednem delovnem času od ponedeljka do petka do večera in kot dežurna službe od ponedeljka do petka med 20.00 in 7.00 uro, med vikendom pa v obliki 24-urne dežurne službe. Po spremembi bo ZD izven rednega delovnega časa zaprt in bodo urgentni bolniki od ponedeljka od petka med 20.00 in 7.00 uro ter med vikendom iskali pomoč v Urgentnem centru bližnje bolnišnice, torej na Ptuju, v Murski Soboti ali v Mariboru.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.