Svet
7 ogledov

Zaradi obtožb odstopil britanski kardinal O'Brien

Kardinal Keith O'Brien Reuters
Kljub temu da bi moral kardinal sodelovati na bližajočem se konklavu, ga je papež razrešil že z današnjim dnem.

Britanski kardinal Keith O'Brien je odstopil z mesta nadškofa St. Andrewsa in Edinburgha zaradi številnih obtožb, da se je do drugih duhovnikov vedel neprimerno.

Trije duhovniki njegove škotske nadškofije in nekdanji duhovnik so obtožbe, ki segajo v 80. leta minulega stoletja, poslali v Vatikan približno teden dni pred napovedjo odstopa papeža Benedikta XVI. 11. februarja. Med drugim naj bi se nadškof na neprimeren način približal enemu od duhovnikov.

Kardinal O'Brien bi moral sodelovati na bližajočem se konklavu kot edini britanski kardinal. A je papež Benedikt XVI. njegov odstop že sprejel, kardinal pa je potrdil, da pri izbiri novega papeža ne bo sodeloval. "Ne želim, da bi bila medijska pozornost v Rimu usmerjena vame, temveč raje na papeža Benedikta XVI. in njegovega naslednika," je zapisal v izjavi.

Kardinal je sicer sprva nameraval odstopiti naslednji mesec, ko bi dopolnil 75 let, a je papež Benedikt XVI. odločil, da je čas za njegov odstop že danes.

Papež izdal dekret za hitrejši začetek konklava

Papež Benedikt XVI. je sicer izdal dekret, ki kardinalom omogoča hitrejši začetek konklava. Na njem bodo po papeževem odstopu v četrtek izvolili njegovega naslednika.

V skladu z dosedanjimi pravili bi od izpraznitve apostolskega sedeža do začetka konklava moralo miniti vsaj 15 dni, a na poziv več kardinalov je odhajajoči papež to ureditev spremenil. Z danes izdanim dekretom imajo kardinali možnost začeti s konklavom prej oz. ko so vsi kardinali z volilno pravico zbrani v Vatikanu, je danes pojasnil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.