Slovenija
83 ogledov

Zaradi plenic dobila službo

otroci, vrtec jerca ambrožič kranjec
V vrtcu Vrhnika uporabljajo pralne plenice, s čimer so prihranili in zaposlili delavko v pralnici.

220 otrok v Vrtcu Vrhnika od septembra 2014 dalje na pobudo Društva Ekologi brez meja nosi pralne plenice. "V štirih mesecih so na Vrhniki prihranili kar 15.522 plenic za enkratno uporabo. Strošek nakupa 900 kompletov pralnih plenic je bil enak letnemu strošku nakupa plenic za enkratno uporabo, a bodo iste plenice uporabljali vsaj dve leti, prihranki pa se poznajo tudi pri znižanih stroških za odvoz odpadkov," so sporočili z društva. "Na Vrhniki predvidevajo, da se bo strošek znižal za 5.000 evrov na letni ravni." Previjanje otrok je sprva vzelo enkrat več časa kot prej, a so s prakso ta čas uspeli precej skrajšati. V tem obdobju so zaposlili tudi dodatno delavko v pralnici.

Ekologi brez meja si želijo, da bi se vrhniškemu zgledu pridružilo še več slovenskih vrtcev. V sklopu projekta Zdrave ritke želijo s promocijo uporabe pralnih plenic zmanjšati količine odpadnih plenic za enkratno uporabo, ki zdaj romajo na odlagališča.

V prihodnjih mesecih bodo v sklopu Kluba zdravih ritk organizirali več osveščevalnih srečanj za izmenjavo mnenj med starši o pralnih plenicah. Vse informacije o klubu in srečanjih bodo objavljene na Facebook strani Zdrave ritke in forumu Ringaraja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.