Svet
9 ogledov

Zaradi posmeha po 48 urah že iz politike

Stephanie Banister Youtube/Channel 7
Mlada Avstralka Stephanie Banister je želela postati političarka. A se je v kampanji za bližnje volitve tako osmešila s svojo splošno razgledanostjo, da je po vsega 48 urah kariere postala predmet posmeha celotnega sveta.

27-letna Stephanie Banister je kandidirala za sedež v parlamentu zvezne države Queensland na listi stranke En narod, ki je znana po svojih protipriseljenskih stališčih. 

Prejšnjo soboto je dala intervju za eno tamkajšnjih televizijskih postaj. V njem pa je med drugim dejala: "Ne nasprotujem islamu kot državi, eee, toda menim, da njihovi zakoni ne bi smeli veljati v Avstraliji." Poleg tega, da je vse muslimane stlačila v eno samo državo, je med drugim muslimansko sveto knjigo poimenovala "haram" in ne Koran. "Manj kot dva odstotka Avstralcev sledi haramu," je tako dejala. Haram v arabščini sicer pomeni "prepovedano". 

A to še ni bilo konec izjav, ki so dokazovale velikansko luknjo v znanju mlade političarke glede drugih kultur in veroizpovedi.

"Judje sledijo Jezusu Kristusu"

Banisterjeva si prizadeva za prepoved prodaje hrane, ki je pripravljena v skladu z muslimanskimi običaji halal. Nasprotno pa nima težav s pripravo hrane v skladu z židovsko tradicijo košer. Ob tem je razložila: "Židje ne spadajo pod haram (mislila je koran, op. a.). Imajo svojo religijo, ki sledi Jezusu Kristusu." Židovska vera nauka Jezusa Kristusa seveda ne priznava.

Objava intervjuja je povzročila val posmeha v Avstraliji in širom po svetu. Banisterjeva se je v nedeljo v izjavi za javnost branila, da je bila pod pritiskom in da se je med vnaprej posnetim intervjujem večkrat popravila, a so med montažo na televiziji Channel 7 News te popravke izpustili, poroča BBC. Vseeno je sklenila, da se bo za zdaj odpovedala nadaljni kampanji za željeni sedež v parlamentu zvezne države.

Mati dveh otrok je postala širši avstralski javnosti znana, ko je bila aretirana zaradi akcije, v kateri je v supermarketu lepila nalepke na izdelke proizvajalca Nestle. Na nalepkah je pisalo 'Hrana halal podpira terorizem'.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.