Svet
11 ogledov

Zaradi pretoplega vremena hudo onesnaženje

Onesnaženje v Parizu
1/3
Reuters
Pariške mestne oblasti so se danes odločile, da bo mestni javni prevoz naslednje tri dni brezplačen. S tem želijo voznike spodbuditi, da svoje avtomobile pustijo doma zaradi močno onesnaženega zraka, ki je posledica za ta čas nenavadno toplega vremena in pomanjkanja vetra.

V francoski prestolnici ter tudi v drugih regijah že več dni velja opozorilo o visoki onesnaženosti. Jean-Paul Huchon, vodja organizacije, ki bdi nad prometom v Parizu in sosednjih predelih, je dejal, da bo javni prevoz brezplačen od petka zjutraj do nedelje zvečer zaradi velikega tveganja za zdravje prebivalcev, ki ga predstavlja onesnaženje.

"Vse prebivalce Pariza in sosednjih predelov pozivam k uporabi javnega prevoza," je dejal Huchon.

Čez dan toplo, ponoči mrzlo

Pomanjkanje vetra skupaj z mrzlimi nočmi, ki pa jim sledijo toplejši dnevi, je prispevalo k onesnaženju. Ponoči se tla ohladijo, ozračje pa se čez dan zaradi sonca segreje, kar pomeni, da delci, ki jih v zrak med drugim spuščajo vozila, ostanejo ujeti pod toplo plastjo zraka in se ne morejo dvigniti, vetra pa ni, da bi jih razpihal.

Zaradi tega so meritve pokazale še posebej veliko koncentracijo trdih delcev. V Franciji opozorila zaradi onesnaženja izdajo, ko koncentracija trdih delcev PM 10 v zraku preseže vrednost 80 mikrogramov na kubični meter.

Primerljivo s Pekingom 

Danes je bila sicer kakovost zraka v središču Pariza po poročanju francoske tiskovne agencije AFP primerljiva s tisto v Pekingu, ki velja za eno najbolj onesnaženih mest na svetu.

Onesnaženje zraka je prizadelo tudi sosede Francije, med drugim Belgijo, kjer so oblasti znižale omejitev hitrosti na glavnih cestah, da bi tako zmanjšale koncentracijo delcev v zraku.

Komentarjev 1