Slovenija
11 ogledov

Varnostniki so jih pregnali z gradu

Transparent na Ljubljanskem gradu Kričač
Pred jutrijšnjimi protesti je danes z Ljubljanskega gradu visel 20-metrski transparent. Jutri zaprt del Šubičeve in Gregorčičeve ulice.

Po kratkem zatišju po februarski vseslovenski vstaji, ki se jo je udeležilo okoli dvajset tisoč ljudi, se bodo protesti to soboto nadaljevali na t. i. četrti vseslovenski vstaji. Po napovedih, objavljenih na FB strani gibanja Vseslovenske vstaje, se bodo protesti začeli ob 14.50 na Prešernovem trgu v Ljubljani. "Udeležbo je potrdilo že skoraj pet tisoč ljudi," so zapisali.

Aktivisti gibanja so s svojimi akcijami začeli že danes, ko so nekaj po deveti uri zjutraj z grajskega stolpa razobesili 20-metrski transparent z napisom Vstaja 9.3. "Prišli so varnostniki in transparente smo morali umakniti, policija pa nas je popisala," je povedal Peter Petrovčič iz skupine Kričač. "Ne vem, kaj sledi, ali bodo kazni ali kakšne ovadbe."

Posamezniki naj se izrazijo po svoje

Na vprašanje, koliko protestnikov pričakujejo, pa je povedal: "V odboru nikoli nismo gledali na številčnosti udeležbe, to bi bila napaka. Ker je Slovenija spala dvajset let, je zelo težko delati na momentu naroda. Državljanska aktivnost je na posamezniku, da pride in izkaže nezadovoljstvo s trenutno situacijo, ki ni taka, kakršno smo si želeli."

Protesti se ne bodo vršili le na Trgu republike, čeprav bodo prva zahteva protestnikov predčasne volitve. "V naši agendi je, da nismo samo v eni mišnici, če nas zapirajo, s tega vidika ni nobene potrebe, da smo tam." pravi Petrović. "Ni potrebe, da protestniki sledijo nekim usmeritvam. Na vsakem posamezniku je, da pokaže nezadovoljstvo tam, kjer sam želi."

O županu naj povedo Ljubljančani

Na vprašanje, ali bodo zahtevali tudi odstop ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je dejal: "Glede župana naj povedo Ljubljančani, če se ne strinjajo z njim, kot so to povedali Mariborčani v Mariboru. Sam govorim v imenu Kričača, ki ni bil kreiran za delovanje na lokalnih nivojih," je dejal. "Če bo Jankovič na tapeti, bo, dokler bo vztrajal na državnem nivoju, torej kot predsednik stranke."

Zaradi protestov jutri zapore

protesti ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Policija sicer vse udeležence jutrijšnjega shoda pozivajo, naj bodo mirni in strpni ter naj spoštujejo njihova navodila. "Ukrepi policije se bodo prilagajali trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem," so sporočili iz ljubljanske policijske uprave. Udeležence opozarjajo, naj bodo pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi), ter naj se takšnih primerih umaknejo na varno.

Med protesti bo zaradi varovanja objektov, v katerih je državni zbor in vlada, zaprt del Šubičeve ulice (med Prešernovo in Slovensko cesto) in del Gregorčičeve ulice do križišča z Igriško ulico.

Komentarjev 11
  • privat 09:50 09.marec 2013.

    vstaja bo ...in spremembe bojo!! Še čisto malo je treba počakati..

  • vladek 15:58 08.marec 2013.

    dobijo nagrado še od sindikata.Štrukelj in ostala b....

  • vladek 15:57 08.marec 2013.

    Še vedno majo strici in tete(komunisti)glavno besedo.