Slovenija
135 ogledov

Vreme povzroča težave

vreme
1/7
Arso
Hidrološke razmere na jugovzhodu in severovzhodu države se postopno umirjajo, sporočajo z Agencije RS za okolje. Kljub temu gasilci še vedno na delu.

Poplave Dolenjska | Avtor: B & B B & B
Čeprav je prenehalo deževati, reka Krka zaradi dotoka hudourniških voda, še vedno narašča predvsem v srednjem in spodnjem toku. Krka se s posameznimi pritoki razliva na območjih pogostih poplav. Največji pretok pri okoli 300 m3/s bo Krka po podatkih Arso dosegla predvidoma v nedeljo zjutraj.

Opozorilne pretoke še vedno presegajo reke Pesnica, Ščavnica, Dravinja in Mestinjščica, ki ne naraščajo več in bodo v prihodnjih urah pričele upadati. Reka Sotla v spodnjem toku še vedno narašča. Če se bodo padvine čez dan okrepile, lahko te reke ponovno porasejo in se razlijejo v manjšem obsegu, proti večeru pa bodo večinoma že pričele upadati.

Reka Mura narašča in bo v prihodnjih urah v Gornji Radgoni presegla opozorilni pretok 600 kubičnih metrov na sekundo ter začela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov. Predvidoma v nedeljo zvečer bo reka Mura v Gornji Radgoni dosegla največji pretok pri okoli 900 kubičnih metrov na sekundo in začela upadati.


Kljub umirjanju razmer imajo gasilci sicer še vedno polne roke dela. Ponekod po državi so se prožili zemeljski plazovi, poročajo o zalitju kleti in poplavah meteornih vod, gasilci pa posredujejo tudi zaradi podrtih dreves.

Težave s pitno vodo

Na širšem območju Cerkelj ob Krki ljudem dostavljajo pitno vodo, ker je zalilo tamkajšnje črpališče, v Kostanjevici ob Krki pa morajo vodo prekuhavati, je poročal Val 202.

Ogrožene tudi hiše

Poplave Dolenjska | Avtor: B & B B & B
Narasli potok ogroža stanovanjsko hišo v Križevcih, poplavljeni pa so tudi kletni prostori term v Dolenjskih Toplicah. V Črnomlju je zalilo cesto, v Dolenjskih Toplicah je v objektu voda zalila osebni avto.

Na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severovzhodne in vzhodne Slovenije opozarja tudi Geološki zavod Slovenije.

Ob enih ponoči se je v Zgornjem Gruškovju pri Podlehniku med stanovanjsko hišo in gospodarskim poslopjem sprožil zemeljski plaz. Gasilci so uredili odvodnjavanje, plaz pa prekrili s ponjavami. Slabi dve uri kasneje je zemeljski plaz zasul polovico ceste na relaciji Dolenja Pirošica-Gorenja Pirošica v občini Brežice. Malo pred osmo uri zjutraj se je plaz sprožil še v bližini stavbe v Selnici ob Muri.

Po današnjih podatkih uprave za zaščito in reševanje zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo v bližini Šentjerneja in Ljutomera.

V naseljih Pohorje in Pristava, občina Cirkulane, sta se tudi sprožila zemeljska plazova. Gasilci PGD Cirkulane so plaza na Pohorju, velikosti okoli 80 kvadratnih metrov, in v Pristavi, 120 kvadratnih metrov, prekrili s folijo in uredili odvodnjavanje.

Napoved vremena

Danes bo občasno še deževalo, pogosteje v severovzhodni in deloma severni Sloveniiji. Severni veter bo slabel, burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Popoldne bo padavin vse manj, v noči na nedeljo pa bodo ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 18 stopinj C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, manj oblačnosti bo na Primorskem. Popoldne bodo nastale kratkotrajne krajevne plohe. Predvsem na Štajerskem in v Prekmurju bo še pihal severni veter, na Primorskem pa zlasti dopoldne šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju okoli 14, najvišje dnevne pa od 16 do 20, na Primorskem do 23 stopinj C.

Kakšno je stanje na vašem koncu? Pošljite nam fotografijo!

Komentarjev 1