Svet
13 ogledov

Zaradi slabega vremena prekinili rekorden podvig

Solar Impulse 2 EPA
Potem, ko so morali polet iz kitajskega mesta Nanjing večkrat preložiti, je solarno letalo Solar Impulse 2 na zgodovinsko pot prek Tihega oceana poletelo včeraj. A je pilotu načrte prekrižalo vreme.

"Nad Pacifikom se vreme slabša, zato smo sprejeli odločitev, da letalo pristane v Nagoji in da počakamo na boljše vremenske pogoje," je prek Twitterja sporočil Bertrand Piccard, eden od pobudnikov odprave.

Načrtovalci potovanja so predvidevali, da bo pilot Andre Borschberg s solarnim letalom pot med kitajskim mestom Nanjing in havajskim otočjem prepotoval v šestih dneh. Gre za sedmo etapo, dolgo 8.500 kilometrov.

Solar Impulse 2  | Avtor: EPA EPA

Organizatorji so podvig preklicali zaradi slabega vremena, v japonski Nagoji bo pristalo zvečer.

Letalo prek kril meri 72 metrov, težko le kot malce večji avto

62-letnemu pilotu je doslej uspelo preleteti šest etap. Pot je pred tremi meseci začel v Abu Dabiju, pot okoli sveta pa naj bi končal v 25 dneh oziroma 12 etapah.

Solar Impulse 2  | Avtor: EPA EPA
Solar Impulse 2  | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

 

Letalo Solar Impulse 2 je narejeno iz karbonskih vlaken, prek kril meri kar 72 metrov, tehta pa le 2,3 tone, torej toliko kot malce večji avtomobil.

Na krilih letala je nameščenih 17 tisoč sočnih celic, ki poganjajo elektromotorje. Letalo leti s hitrostjo do 140 km/h. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.