Slovenija
244 ogledov

Zaradi spora v društvu končali na urgenci

Društvo Kočevarjev staroselcev Wikipedia
Razhod interesov v Društvu Kočevarjev staroselcev na Dolenjskem. Prišlo je celo do prerivanja in poškodb. Vprašanja zastavlja tudi avstrijska veleposlanica. Koren spora netransparentno delovanje, tudi finančno. V nekaj letih so dobili 132 tisoč evrov, danes so zadolženi.

Z izrazom Kočevarji označujemo prebivalce kočevskega jezikovnega otoka, kočevske Nemce, ki so ohranili in še do danes negujejo srednjeveški nemški jezik. V Občini Dolenjske Toplice so leta 1992 ustanovili svoje društvo, ki neguje skupno preteklost Kočevarjev.

Delovanje društva in ohranjanje kulture Kočevarskih Nemcev podpira domača občina, država, veliko pomoči tudi finančne so dobili s strani Južnotirolske vlade. Društvo je dolga leta kot predsednik neumorno vodil August Gril, ki mu je mandat predsednika potekel, a volitev, tako kot nalaga statut društva in tudi zakonodaja, ni speljal. 

"Ker so se že dlje časa med ostalimi člani pojavljali sumi o finančnih nepravilnostih in netransparentnem delovanju društva, ker člani nismo dobili dostop do dokumentacije, čeprav to nalaga statut društva, smo to nedeljo sklicali izredni občni zbor, na katerega smo povabili tudi dolgoletnega predsednika," za Žurnal24.si pove član društva Marjan Štangelj. Izpostavi, da je društvo v več letih dobilo preko 132 tisoč evrov, danes je zadolženo. S strani Južnotirolske vlade so dobili v dar nov traktor s prikolico za potrebe društva in lokalne skupnosti v vrednosti 75 tisoč evrov; prejšnji predsednik ga je prodal, potrebne dokumentacije ni. Iz svoje firme je - kot zatrjuje - društvu dajal posojila, a tudi dokumentacije za takšne posle ni, denar pa terja nazaj. "To je le nekaj netransparentnosti. Nepravilnosti, ki so bile v neskladju s statutom, je ogromno," poudarja Štangelj. 

Zbor, ki je potekal v kočevarskem kulturnem centru na Občicah, je minil v precej vročem ozračju; Grila je vodstvo izrednega občnega zbora pozvalo, naj poda poročilo o delovanju za več let nazaj, naj poda odgovor na vprašanje, zakaj društvo po smrti nekdanje blagajničarke nima novega človeka na tej funkciji, zakaj ne preda dokumentacije o poslovanju. 

Resnih odgovorov ni

Prejšnji predsednik se je sprva zgovarjal na bolezen. Člani so ga sicer po občnem zboru aprila, ki je bil prekinjen zaradi tega, ker ni bilo ustreznih poročil, večkrat pisno pozvali, naj te dostavil, a - kot izpostavljajo sami - v odgovor so dobili le grožnje, na vprašanja, kje je dokumentacija pa odgovor, da so 28 fasciklov iz njegovega doma v Grosupljem ukradli. 

"Dokumentacije v prostorih društva nisem hranil zato, ker je bila v nevarnosti. Doma so mi jo ukradli. Želim si, da me ovadite, da steče preiskava," je pri tem izpostavljal stari predsednik. 
Na izrednem občnem zboru so predsednika odstavili in izglasovali novo, do izvedbe volitev začasno vodstvo, ki ga vodi predsednik Marjan Štangelj, sicer tudi svetnik topliške občine. 

Uporaba solzivca 

Dva dni po občnem zboru je pri kulturnem centru prišlo do incidenta. Odstavljeni predsednik je skupaj še s štirimi somišljeniki nameraval zamenjati ključavnico, kar mu je novi predsednik s še enim članom želel preprečiti; na prihod starega vodstva je pred odhodom v kulturni center obvestil policijo.  

"Prišlo je do prerivanja in do uporabe spreja za oči. Policisti so se hitro odzvali klicu, bili so v bližini. Preprečili so razvoj incidenta in naredili zapisnik. Preiskava je v teku, zagotovo bo vsa ena kazenska ovadba podana na pristojno tožilstvo," je za naš portal povedal komandir Policijske postaje Dolenjske Toplice Milan Leskovar. 

Po incidentu sta novomeško urgenco obiskala dva predstavnika novega vodstva. "Lahko govorim le v svojem imenu. Ko sem prišel pred kulturni center, da bi videl, kaj se dogaja, so me poškropili s sprejem. Takoj sem se umaknil in še enkrat poklical policiste." 

Veleposlanica: "Napad na manjšino?" 

Vest o razprtijah je dosegla tudi avstrijsko veleposlanico v Sloveniji, ki je dan zatem s tem vprašanjem poklicala župana Občine Dolenjske Toplice Jožeta Muhiča. "Pomisleke ostro zavračam, v resničnem dogajanju nimajo nobene osnove. Gre izključno za spor znotraj društva, spor dveh struj. V nobenem primeru ne gre za šikaniranje, negativen odnos slovenskega življa, domačinov proti Kočevarjem," pri tem poudarja župan.

Dodaja, da je avstrijska veleposlanica dobro sodelovanje med občino in društvom ugotavljala tudi pri svojem nedavnem obisku občine. "Finančno jih sicer nismo podpirali, saj za to niti niso prosili, podpiramo pa njihovo delovanje, pošiljamo jim goste, ponosni smo na manjšino v naši sredini," še poudarja Muhič. Da bi prihajalo do nastrojenega odnosa med Slovenci in Kočevarji, kot to očitno želijo prikazati veleposlanici, ostro zavrača.  

"Zelo mi je žal, da je do incidenta sploh prišlo, sledile bodo preiskave, tožbe. Se pa strinjam, finance morajo strinjati do evra natančno. Če pride do zmote in majhne zneske, menim, da je prav, da se da človeku priložnost da to popravi, če pa so vključeni višji zneski, pa je seveda prav, da stvar razrešijo pristojni." 

Pristojni stvari že rešujejo, za začetek kot že navedeno poteka policijska preiskava. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.