Magazin > Lepota & telo
1096 ogledov

Zaradi tega napitka dočakal 152 let?

sirotka Profimedias
Pravijo, da je Anglež Thomas Parr dočakal neverjetnih 152 let. Preberite, kaj je vsak pil.

Pravijo, da je Parr vsak dan pil sirotko, stranski proizvod, ki nastane pri predelavi mleka v sir. Napitek v Evropi že dalj časa velja za zdravilno pijačo.

Sirotka, kakovosten vir beljakovin, je bogata s kalijem, natrijem, magnezijem, fosforjem, železom, cinkom, bakrom, kobaltom, manganom, molibdenom, vitamini, encimi in aminokislinami. Ker 100 gramov vsebuje le 26 kalorij, jo lahko uživati tudi, kadar ste na dieti.

Sirotka čisti jetra

Za zdravje so jetra izjemnega pomena. Če imate s tem organom težave, začnite piti sirotko, saj ga čisti. Sirotka vsebuje beljakovino beta-lactoglobulin, ki telo oskrbuje z aminokislinami (BCAA), in zato koristi še zlasti bolnikom z boleznimi jeter.

Pomaga pri hujšanju

Če se s športom intenzivno ukvarjate, hujšate ali ste pod stresom, bi morala biti sirotka del vašega jedilnika, in to vsak dan. Napitek telo dobro hidrira, ga oskrbi z elektroliti in mu daje energijo.

Sirotka je vir beljakovin, ki so neizogiben del prehrane športnikov. Sirotka omogoča hitrejšo rast in obnovitev mišic po vadbi, zmanjšuje apetit in pospešuje izgubo telesne teže. Hkrati prispeva k zdravju živcev, saj znižuje glukozo v krvi in tudi ​​krvni tlak.

Mlečna kislina, ki jo sirotka vsebuje, zmanjšuje glivice in bakterije v črevesju. Priporočljivo je, da sirotko redno uživajo tisti, ki imajo težave z zaprtostjo, vetrovi, koliki in kroničnim vnetjem črevesja. To staro ljudsko zdravilo lahko v veliki meri pomaga tudi pri kronični utrujenosti, stresu, debelosti, prenajedanju, visokem pritisku, slabem imunskem sistemu, želodčnimi boleznimi, boleznimi jeter in kandidi. Je tudi dobro sredstvo za razstrupljanje telesa.

Priprava in uporaba sirotke

Sirotko lahko iz domačega mleka pripravite sami, lahko pa napitek kupite v trgovinah z zdravo prehrano. Najboljša je sirotka iz kozjega mleka. Iz 10 litrov mleka je možno pridelati en kilogram sira in devet litrov sirotke, poročajo.

Ker ima diueretični učinek, je sirotko priporočljivo uživati v zmernih količinah. Količino povečujte postopoma. Začnite s tremi kozarci na dan (po 150 ml), nato ta odmerek počasi povečajte na en liter na dan.

Če imate težave z želodcem, zmešajte žlico sirotke v kozarcu vode in popijte pred vsakim obrokom. Sirotko lahko uporabite tudi za nego kože in las.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.