Slovenija
256 ogledov

Zaradi zdravniške napake dobrih 800 tisočakov odškodnine

nosečnica, nosečnost, pregled, zdravnik Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Kopru je postojnski porodnišnici zaradi napake porodničarja naložilo plačilo odškodnine v višini 400 povprečnih neto plač, kar skupaj z obrestmi znaša 845.000 evrov.

Sodišče je razsodilo, da je porodničar naredil strokovno napako, ko Novogoričanki, ki je vložila odškodninski zahtevek, pri porodu ni želel opraviti carskega reza. Kot poroča Delo, je porodničar v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez in tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnih porodom.

Otroka so poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in šele takrat so ji opravili carski rez, je za Delo pojasnila odvetnica družine Lucija Šikovec Ušaj. Otrok je zato utrpel hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti. Priklenjen je na invalidski voziček, ne more sam jesti ali sedeti, ima pa tudi hudo epilepsijo.

Koprsko okrožno sodišče je družini dosodilo odškodnino v višini 400 povprečnih neto plač, kar je približno pol milijona evrov, s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od marca leta 2008 pa je znesek precej višji, 845.000 evrov.

Cerebralna paraliza

V obrazložitvi sodbe je med drugim zapisano, da je otrok zaradi zdravniške napake delavcev postojnske porodnišnice utrpel hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti, odvisen je od pomoči tretjih, njegovo socialno, delovno in intelektualno udejstvovanje v življenju pa bo skoraj nikakršno.

"V življenju mu je vzeto vse, razen morebitnega lastnega zavedanja, zaradi česar bo njegovo trpljenje toliko večje. Vse to pomeni hudo trpljenje tudi za njegova starša in brata," je po poročanju Dela zapisano v sodbi.

Komentarjev 7
  • Zorica Uzelac Kaurin 17:20 26.marec 2015.

    2000 evra u BOSNI carski ce nimas zavorovanja to je tamo in prevec pogosta operacija ali nima za srecat ni toliko vozickov kot v SLOVENIJI.Meni so lepo razlozili, zarad taksni komplikacij u casi se umiralo nosili vas na dusi pa ...prikaži več nimamo namen in je sve bilo narejeno BOGU hvala.

  • marabunta 10:54 26.marec 2015.

    nekateri v belem si domišljajo, da so bogovi in da so nezmotljivi, skrajni čas je, da začnejo za svoje napake odgovarjati in da "žrtve" dobijo ustrezno odškodnino....i

  • Igor Đukanović 10:31 26.marec 2015.

    Laiki, kot sem jaz, se pri tej novice res ne moremo opredeliti. Tudi sodišče se pogosto napačno.ssVem le, da je na Zahodu (katerega del je tudi Slovenija) odločno preveč carskih rezov, kar ni dobro za otroke. Ali je zdravnik v ...prikaži več v konkretnem primeru naredil napako, ker ni poslušal nasveta, ali je bila napaka čisto drugje, pa res ne more posameznik, ki je prisostvoval le rojstvu svojega otroka, pa še takrat ne čisto ozemljeno, ne morem sklepati. In za druge komentatorje velja isto.Aja, odškodnina? Ne, za njo seveda nismo fovšni. Pravilna odločitev sodišča.