Avto
136 ogledov

Tudi zaradi birokracije slabše leto za konjiški SG Automotive

BMW M4 concept iconic light BMW
Konjiško podjetje SG Automotive, ki se ukvarja s posli za avtomobilsko industrijo in proizvodnjo svetil za cestno razsvetljavo, je lani ustvarilo skoraj 46 milijonov evrov prihodkov, kar je osem milijonov evrov manj kot leto prej. Ob tem so leto zaključili z 870.000 evrov čistega dobička, kar je več kot polovico manj kot leto prej.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, objavljenega na Ajpesu, je podjetje z okoli 260 zaposlenimi poslovno leto zaključilo v skladu s pričakovanji. Avtomobilski del programa je bil sicer zaradi izteka nekaj projektov, ki jih niso nadomestili z novimi, nekaj šibkejši, slabše od načrtov pa se je odvijal predvsem program cestnih svetil.

Pravila naročanja ne tečejo po časovnici

"Tudi v 2014 je bilo čutiti težave, ki so povezane z zadolženostjo občin in pravili naročanja. Ker gre za program, ki je vezan na javni denar oziroma denar občin, je naša realizacija vezana na razpise, ki pa ne tečejo vedno po pričakovani časovnici," so pojasnili v podjetju in dodali, da to velja tako za lokalne skupnosti v Sloveniji kot v tujini.

Med pomembnejšimi mejniki, ki so zaznamovali leto 2014, v podjetju, ki ga vodi Robert Grah, naštevajo nadgradnjo sodelovanja z evro-ameriško skupino Truck Lite ter uspešen zaključek izdelave nadomestne elektronike za vozila Chrysler. Slednjega so se lotili skupaj s podjetjem Wiric Corporation, in sicer za vozila, ki so bila odpoklicana na popravilo zaradi napake, ki jo je povzročil njihov konkurent.

Ob tem so skupaj z matičnim podjetjem Grah Automotive še okrepili distributersko mrežo po skoraj vsem svetu, preko katere bodo plasirali svoja LED-svetila. Trenutno že imajo razvito tržno mrežo za vse države EU, Amerike, srednjega Vzhoda in Rusije. Načrtujejo nadaljnje širjenje avtomobilskega programa, ob tem pa še bistveno večjo rast na programih LED-svetilk in indukcijskih kuhalnih plošč.

Zmanjšati odvisnost od avtomobilske industrije

S širitvijo na tri različne produktne skupine želijo v prihodnje zmanjšati odvisnost od avtomobilske industrije. "V celoti gledano smo poslovno leto zaključili uspešno, z nekoliko nižjimi rezultati od načrtovanih. Na razvojnem področju je bilo veliko angažiranj v smeri pridobitve projektov za nadometno zapolnitev kapacitet in zaposlitev ljudi. Odzvali smo se na veliko povpraševanj, pridobili tudi nekaj novih poslov, vendar je njihov obseg količinsko še nizek," poudarjajo v podjetju.

Podjetje se bo v naslednjih treh letih moralo potruditi pri pridobivanju novih projektov, zato bodo temu izzivu namenili precej časa in napora. Za letošnje leto načrtujejo okoli 47,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, iz strukture poslov pa napovedujejo, da bodo v novem obdobju veliko bolj usmerjeni na tržišče Evropske unije, kot so bili doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.